Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


04 mrt 2009

Winkelier zoekt dader via Youtube

Gerard Rutte van brancheorganisatie Uwsupermarkt.nl en de neergestoken ondernemer Cees van der Poel hebben op Youtube beveiligingsbeelden geplaatst van de man die begin februari Van der Poel in zijn been stak met een mes.



De dader, die agressief werd nadat hij door Van der Poel was betrapt op winkeldiefstal, is nog steeds spoorloos. Initiatiefnemer Gerard Rutte vindt dat politie en justitie te langzaam naar buiten komen met de beelden van de dader. Hij wil dat er in Nederland snel een discussie plaatsvindt over de Privacywet en de bescherming van criminelen. De camerabeelden, die wettelijk alleen in besloten kring bekeken mogen worden, zijn dinsdagavond via Opsporing Verzocht ook openbaar gemaakt.

Secretaris Winkelcriminaliteit van het Platform Detailhandel Nederland, Sander van Golberdinge, zegt in het Algemeen Dagblad dat deze actie volgens hem aangeeft dat politie en justitie te weinig inzetten op de bestrijding van winkeldiefstal. "Er is landelijk een groot handhavingstekort. Op een gegeven moment heb je daar als winkelier schoon genoeg van". Hij wil dat er veel sneller foto's en beelden van winkeldieven, overvallers, of ramkrakers aan de grote klok worden gehangen.

Momenteel komen bij Uwsupermarkt.nl volgens Rutte dagelijks meldingen binnen van supermarkteigenaren die slachtoffer zijn van een overval. Ook het aantal winkeldiefstallen loopt volgens Rutte de spuigaten uit. Rutte merkt dat zijn actie om de beveiligingsbeelden op Youtube prijs te geven daarom door de branche breed worden toegejuicht: "We krijgen complimenten omdat wij de discussie over de privacy opnieuw aanwakkeren", aldus Rutte in het Algemeen Dagblad.