Gemeente Hilversum

Vragen VVD inzake het niet-toelaten van radio en TV-ploegen bij de Tergooi-informatiebijeenkomst

publicatiedatum: woensdag 4 maart 2009

Het heeft er alle schijn van dat op 24 februari jl. radio- en TV-ploegen van RTV N-H en de lokale omroep de mogelijkheid is onthouden om tijdens de openbare informatiebijeenkomst inzake Tergooiziekenhuizen in de Burgerzaal radio- en/of TV-opnamen te maken. Aangezien de persvrijheid in Nederland niet ter discussie kan staan, heeft de VVD hierover de volgende vragen:


1. Is het zo dat voornoemde radio- en TV-ploegen inderdaad de mogelijkheid is ontnomen om tijdens de informatiebijeenkomst opnamen te maken? Zo ja, wie is daarvoor uiteindelijk verantwoordelijk geweest?


2. Hebben bedoelde radio- en TV-ploegen zich tevoren bij bijv. de receptie van het gemeentehuis, de afdeling communicatie, een wethouder en/of de burgemeester gemeld? Hebben de radio- en TV-ploegen tijdens de informatiebijeenkomst of nadien contact met een of meer van genoemden opgenomen? Zo ja, wat is toen met hen besproken en/of afgesproken? Zo nee, bent u van zins om alsnog met deze radio- en TV-ploegen contact op te nemen teneinde de gang van zaken (wederzijds) te verhelderen?


3. Welke functionaris heeft namens de gemeente Hilversum en/of Tergooiziekenhuizen bedoelde radio- en TV-ploegen de toegang tot de Burgerzaal ontzegd? Heeft deze functionaris gehandeld binnen zijn/haar instructies? Zo ja, van wie verkreeg hij/zij deze instructies, welke instructies waren aan de orde en wie is de daarvoor verantwoordelijk wethouder? Zo nee, welke maatregelen gaat u nemen om te voorkomen dat het nogmaals kan gebeuren dat een functionaris zonder daartoe instructies te hebben ontvangen een of meer persmedia de toegang tot een openbare bijeenkomst ontzegt?


4. Was wethouder Ketelaar bekend met de aan de radio- en TV-ploegen geweigerde toegang? Zo ja, waarom heeft zij dan niet ingegrepen teneinde deze media alsnog de toegang te verschaffen. Zo nee, waarom was het haar niet bekend?


Hoogachtend,
Frans van Osch en Riens Meijer
(VVD-Hilversum)