Plotse hartstilstand bij sporters geregistreerd

04/03/2009 12:30

NVVC-bureau

Vorig jaar op 7 april is de website sportcor.nl van start gegaan. Sporters die tijdens of vlak na (binnen 6 uur) sportbeoefening getroffen worden door een plotselinge hartstilstand, kunnen op deze site worden geregistreerd.

Aanmelden kan door behandelende artsen, familieleden of door de sporter zelf, wanneer hij of zij de hartstilstand overleeft.

Nu, bijna een jaar verder, kunnen de eerste resultaten bekendgemaakt worden.

Het aantal gemelde slachtoffers van plotselinge hartstilstand bij sport is 50. Van deze gevallen is 69% plotseling overleden, 31% overleefde de hartstilstand. Het merendeel van de slachtoffers was man (90%) en de gemiddelde leeftijd was 40.6 jaar. Onderzoek naar deze slachtoffers biedt de mogelijkheid om de oorzaken steeds beter te begrijpen. We willen dan ook iedereen blijven verzoeken om slachtoffers te melden.

Dit jaar zal www.sportcor.nl ook intensief gaan samenwerken met de regionale ambulance verenigingen. Tevens is de website verder uitgebreid met informatie. Mocht u desondanks verdere vragen hebben, neemt u dan contact op met artsonderzoeker Margriet de Beus.

www.sportcor.nl

m.debeus@umcutrecht.nl

Margriet de Beus: 088-7568123

Sportcor is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en Vereniging voor Sportgeneeskunde. Sporters zijn mensen die regelmatig aan sportbeoefening doen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.sportcor.nl