Gemeente Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal gaat in delen van Onstwedde, Alteveer, Stadskanaal en Mussel de leegstandwet van toepassing verklaren. Dat betekent dat vrijkomende woningen die in aanmerking komen voor sloop of vernieuwbouw, tijdelijk kunnen worden verhuurd. Tijdelijk verhuur voorkomt grootschalige leegstand. Dat komt de leefbaarheid in de wijkontwikkelingsgebieden ten goede. Daarnaast beperkt tijdelijk verhuur de huurderving.

Daar waar wijkontwikkelingstrajecten zijn ingezet is nu vaak sprake van grootschalige leegstand. Lefier kan vrijkomende woningen nu niet tijdelijk verhuren. Daarom heeft Lefier de gemeente gevraagd de leegstandwet van toepassing te verklaren. De leegstandwet maakt tijdelijk verhuur wel mogelijk, omdat deze wet de huurbescherming opzij zet. Belangenverenigingen en betrokken wijkraden kunnen zich vinden in het nieuwe beleid.

De gemeente verleent een vergunning voor maximaal twee jaar. De vergunning voor tijdelijk gebruik kan steeds worden verlengd voor de duur van een jaar, tot maximaal vijf jaren.

* 4 maart 2009