Gemeente Alphen aan den Rijn

gegevens verstrekken bij huwelijk

Eenmalig gegevens verstrekken bij huwelijk

Meerdere malen gegevens overleggen bij een overheidsinstelling wordt zowel door burgers als bedrijven als één van de grootste ergernissen beschouwd. Het kost ze vaak niet alleen tijd maar ook geld. De gemeente Alphen aan den Rijn wil hier in het kader van excellente dienstverlening verandering in aanbrengen. Onder andere op het gebied van huwelijken. Concreet betekent dit dat burgers die in Nederland gaan trouwen niet nogmaals documenten hoeven te overleggen die ze al eens eerder hebben ingeleverd. Hiermee loopt de gemeente voor op andere gemeenten.

Wanneer twee mensen in Nederland met elkaar willen trouwen moeten zij een aantal documenten overleggen. Het gaat hierbij om een afschrift van de geboorteakte, een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en een echtscheidingsakte of een overlijdensakte van de vorige echtgeno(o)t(e). Voor mensen die deze documenten al eens eerder hebben ingeleverd en van plan zijn om in deze gemeente te trouwen, wordt de administratieve afhandeling van het huwelijk vanaf 1 januari 2010 een stuk makkelijker. Op die datum gaat er een wetswijziging in die zegt dat de gegevens die al zijn opgenomen in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) niet nogmaals overlegd hoeven te worden. Dit geldt ook voor de Nederlandse akten en verklaring van ongehuwd zijn bij erkenning.

Koploper
De gemeente Alphen aan den Rijn is niet van plan om te wachten tot begin volgend jaar. In het kader van het optimaliseren van de dienstverlening is de gemeente inmiddels overgestapt op deze nieuwe werkwijze. Daarmee volgt ze de G4 gemeenten Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag en loopt ze voor op andere gemeenten. De nieuwe werkwijze geldt voorlopig alleen nog voor bruidsparen die in deze gemeente gaan trouwen en in ondertrouw gaan. Bruidsparen die in een andere gemeente trouwen zullen tot 1 januari 2010 nog wel steeds documenten moeten inleveren. Wel biedt de gemeente deze mensen de service om de akten voor hen op te vragen. Dit moet minimaal 4 weken voor de ondertrouw.