Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: antiracismetop VN mag geen propagandacircus worden

04 mrt 2009 | Nederland doet zijn uiterste best de antiracismetop van de Verenigde Naties tot een succes te maken. Maar de verklaring die is opgesteld om op de top te worden besproken, doet afbreuk aan het doel van de top en is voor Nederland niet aanvaardbaar. Dat verklaarde minister Verhagen in Genève in een toespraak tot de Mensenrechtenraad van de VN.

`Nederland neemt de strijd tegen discriminatie op grond van ras, seksuele geaardheid, geslacht, geloof en politieke overtuiging zeer serieus,' aldus minister Verhagen. `Maar verklaring die er nu ligt, is een gemiste kans. Een aantal landen, die zelf nog heel wat te doen hebben op het gebied van mensenrechten, misbruikt de top om religie boven de rechten van het individu te stellen, discriminatie op grond van seksuele geaardheid taboe te verklaren, antisemitisme goed te praten en Israël als enige land in de beklaagdenbank te zetten.'

Nederland wil volgens Verhagen deelnemen aan de antiracismeconferentie en samenwerken aan een zinvolle uitkomst, maar niet tegen elke prijs. `We doen niet mee als het een propagandacircus wordt.' De VN-conferentie tegen racisme wordt in april in Genève gehouden. Zij is een vervolg op de antiracismetop in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2001.

Verhagen drong er in zijn toespraak op aan dat de Mensenrechtenraad efficiënter gaat werken. De Raad is de enige plaats waar de mensenrechten op wereldschaal kunnen worden besproken. Nederland is vicevoorzitter en wil dat de Raad meer tanden krijgt, zodat het landen beter kan wijzen op de verplichtingen die voortkomen uit de universele verklaring van de rechten van de Mens.