TenneT


Betrouwbaarheid elektriciteitslevering in Nederland hoog

04-03-2009 In 2008 had een huishouden in Nederland gemiddeld 22 minuten geen stroomtoevoer. Daarmee was vorig jaar het aantal storingsminuten 6 minuten lager dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar en 11 minuten lager dan vorig jaar. Het aantal storingsminuten is laag in vergelijking met voorgaande jaren omdat in 2008 geen extreem grote stroomstoringen plaatsvonden.

Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers over gas- en stroomonderbrekingen die KEMA en KIWA Gastec hebben verzameld in opdracht van brancheorganisatie Netbeheer Nederland. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd op basis van de gegevens die de netbeheerders aanleveren. De betrouwbaarheid van de elektriciteitslevering in Nederland is zeer hoog in vergelijking met andere Europese landen.

Nederlands elektriciteitsnet scoort Europees goed De betrouwbaarheid van de Nederlandse stroomvoorziening is hoog vergeleken met andere Europese landen, zo blijkt uit cijfers van de Europese toezichthouders. In de laatst beschikbare cijfers (2007) had in Denemarken een huishouden 24,4 minuten geen stroom, in Italië 57 minuten, in Frankrijk 61 minuten, in het Verenigd Koninkrijk (in 2006)
1 uur en 29 minuten, in Noorwegen 1 uur en 36 minuten, in Spanje 1 uur en 43 minuten, in Finland 1 uur en 46 minuten, in Hongarije 2 uur en 10 minuten, in Portugal 2 uur en 16 minuten, in Zweden 5 uur en in Polen 6 uur en 50 minuten.

Betrouwbaarheid hoogspanningsnet zeer hoog
Op het landelijke hoogspanningsnet zijn afgelopen jaar slechts enkele korte onderbrekingen geweest. Op het 380 kV-net bijvoorbeeld is op donderdag 6 november 2008 een korte onderbreking geweest op de verbinding naar een producent op de Maasvlakte. De leveringszekerheid in de regio is hierbij niet in het geding geweest. Een overzicht van alle gegevens van het hoogspanningsnet van TenneT staan in de recent verschenen Transportbalans.

Zie het origineel

Downloads

Transportbalans 2008 (pdf 696,51 Kb)