SGP


03 - 03 - 09 | Schriftelijke vragen over trouwambtenaren
De SGP wil dat het kabinet nu echt actie onderneemt om trouwambtenaren daadwerkelijk te beschermen. Feitelijk is er op dit moment sprake van een 'beroepsverbod' voor ambtenaren die naar eer en geweten geen 'homohuwelijk' willen sluiten. SGP-kamerlid Van der Staaij dringt hierop aan in vragen aan de regering. Aanleiding voor de vragen is dat uit onderzoek blijkt dat steeds minder gemeenten ruimte bieden voor ambtenaren die moeite hebben met het 'homohuwelijk'. Van der Staaij beroept zich op het regeerakkoord dat CDA, PvdA en CU hebben gesloten. Daarin staat dat zwart op wit dat trouwambtenaren moeten worden beschermd. In de praktijk komt daar, zo blijkt uit onderzoek van MO-Visie, niets van terecht. De SGP vindt dat dit kabinet daar niet in kan en mag berusten.

______________________________________

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over trouwambtenaren

C.G. van der Staaij
3 maart 2009


1 Hebt u kennis genomen van het bericht dat in steeds minder gemeenten ruimte is voor trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het sluiten van homohuwelijken?


2 Bent u met ons van mening dat het gezien het onderzoek van Movisie steeds moeilijker wordt om met dergelijke bezwaren ambtenaar van de burgerlijke stand te zijn? Wat vindt u van deze ontwikkeling?


3 Wat vindt u ervan als gemeenten het onmogelijk maken voor mensen met gewetensbezwaren om ambtenaar van de burgerlijke stand te zijn?


4 Wat is de daadwerkelijke betekenis van âpraktische oplossingenâ en âzorgvuldige omgang met gewetensbezwaarde ambtenarenâ , wanneer er slechts in een beperkt aantal gemeenten ruimte voor hen is?


5 Bent u van mening dat gewetensdwang ongewenst is en dat daarom in de praktijk overal gewaarborgd moet zijn dat mensen met bezwaren tegen het huwelijk tussen personen van gelijk geslacht trouwambtenaar kunnen zijn, zolang paren van gelijk geslacht in elke gemeente kunnen trouwen?


6 Wat is in dit verband de concrete betekenis van de passage in het regeerakkoord dat bij het ontstaan van problemen in de gemeentelijke praktijk, initiatieven zullen worden genomen om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde trouwambtenaren veilig te stellen? Bent u in het licht van het genoemde onderzoek bereid om nu dergelijke initiatieven te ondernemen?


7 Zo niet, aan wat voor soort problemen moet dan worden gedacht, voordat de regering zulke initiatieven wil nemen?

âTrouwambtenaar verder beknotâ, www.refdag.nl, 3 maart 2009 Aanhangsel, Handelingen II, 2006-2007, nr. 1564.