> 04/03/2009 14:01

Stichting NVMP

Persbericht

Zoetermeer, 4 maart 2009

NVMP pleit voor afgifteplicht elektronica afval

De NVMP is verheugd dat de politie actief optreedt tegen handelaren die afgedankte elektronica illegaal exporteren naar Ghana. Onder het mom van hergebruik wordt op deze manier afval ongecontroleerd gedumpt buiten Europa en daar onder vaak mensonterende omstandigheden uit elkaar gehaald. Deze praktijken zijn onacceptabel en ook onnodig, aldus de NVMP, omdat er in Nederland een goed verwerkingssysteem is.

Inzameling en recycling van elektrische en elektronische apparaten is in Nederland goed geregeld. Producenten nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en hebben daarom 10 jaar geleden de NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten) opgericht. De NVMP zorgt - in opdracht van ruim 1.500 producenten en importeurs - ervoor dat afgedankte apparaten worden ingezameld en dat al dit materiaal met de best beschikbare technieken gegarandeerd wordt verwerkt bij gecertificeerde recyclebedrijven in Nederland en Duitsland. NVMP rapporteert aan het Ministerie van VROM over hoeveel apparaten worden ingezameld, waar deze worden verwerkt en wat er met de materiaalstromen gebeurt.

Het grote probleem is dat de NVMP niet al het elektronica afval krijgt aangeboden. Consumenten kunnen gebruikte apparaten gratis afgeven op de gemeentelijke milieustraat of inleveren bij de winkel waar ze een nieuw apparaat kopen ('oud voor nieuw'). Een deel van deze apparaten wordt daarna verkocht aan handelaren al dan niet met een inzamelvergunning. Wat die met het afval doen is niet bekend, omdat deze partijen geen rapportageplicht aan de overheid hebben. De kans bestaat dat legaal aan een handelaar afgegeven afval dan alsnog in een illegaal circuit belandt met export als doel.

Om deze ongewenste situatie te voorkomen pleit de NVMP al lange tijd voor een serieuze en actieve handhaving van de wet door de VROM Inspectie. Dat betekent meer capaciteit inzetten op exportcontroles. Daarnaast pleit de NVMP voor een wettelijke afgifteplicht van elektronica afval aan het door de Minister goedgekeurde NVMP-inzamelsysteem. De Minister van VROM ondersteunt dit standpunt, en zal dit bepleiten bij de herziening van de Europese wetgeving voor elektrisch en elektronisch afval. Het is de enige methode die ervoor zorgt dat elektronica afval milieu-optimaal wordt gerecycled en dumping in Afrika wordt voorkomen.





http://www.nvmp.nl