Gemeente Heemskerk


woensdag, 04 maart 2009

Heemskerk krijgt Gouden Zaklantaarn voor homo-emancipatie

Op dinsdag 3 maart namen wethouder Odd Wagner en Gaatse de Vries (initiatiefnemer van de manifestatie `Gewoon homo zijn') namens de gemeente Heemskerk de Gouden Zaklantaarn in ontvangst. De Gouden Zaklantaarn is een aanmoedigingsprijs voor kleine gemeenten die zich onderscheiden door `good practice' op het gebied van homo-emancipatie. De prijs werd uitgereikt in Utrecht door juryvoorzitter Peter Rehwinkel, burgemeester van gemeente Naarden. De gemeente Utrecht kreeg de Lantaarnprijs, de prijs voor grote gemeenten. Beide prijzen worden toegekend door MOVISIE, het landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor maatschappelijke ontwikkeling.

Heemskerk kreeg de prijs - een Gouden Zaklantaarn - omdat de gemeente homobeleid ziet als onderdeel van het nieuwe diversiteitbeleid. "In het diversiteitbeleid wordt vanuit een positieve bijdrage gekeken naar verschillen in de maatschappij. Daarbij wordt ook altijd rekening gehouden met homoseksuelen. In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt door de gemeente een actief beleid ontwikkeld waarbij rekening wordt gehouden met de positie van homoseksuelen. De gemeente spreekt met lokale vertegenwoordigers in het onderwijs en welzijn over de positie van homoseksuelen", aldus het juryrapport.

Gewoon homo zijn
De reden dat de Gouden Zaklantaarn aan de gemeente Heemskerk is toegekend, komt door de organisatie van de manifestatie `Gewoon homo zijn' op 12 oktober 2008 in café de Nozem & de Non. Deze manifestatie is een initiatief geweest van Gaatse de Vries (PvdA), Ben IJpma en Marc Hillebrink (GroenLinks), Marc Visch (D66), bureau Discriminatiezaken Kennemerland en Wim Burghout van de Nozem & de Non. De manifestatie werd door alle politieke partijen uit de gemeenteraad van Heemskerk ondersteund.

De jury sprak haar waardering uit voor het doel van de manifestatie; aandacht vestigen op de ervaringen die mensen (kunnen) ondervinden, zowel in positieve als in negatieve zin bij hun coming out als homoseksueel. Hierbij staat de sociaal maatschappelijke acceptatie centraal. Door de keuze voor deze invalshoeks is de jury van mening dat de organisatie heeft gestreefd naar een zo breed mogelijke doelgroep van bezoekers, namelijk homoseksuelen, hetero's, jongeren, allochtonen en autochtonen. De organisatie heeft er bewust voor gekozen om van de manifestatie geen politiek instrument te maken. Hierdoor was ook burgemeester Nawijn van Heemskerk bereid de manifestatie te openen. Met 130 bezoekers is de manifestatie een groot succes geworden.

---