Gemeente De Ronde Venen


Criteria voor honoreren gehandicaptenparkeerplaatsen vastgelegd

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 3 maart de criteria vastgesteld op basis waarvan verzoeken om een gehandicaptenparkeerplaats toe te kennen worden beoordeeld.

Het college wil met het vaststellen van deze criteria meer duidelijkheid en inzicht verschaffen op basis waarvan verzoeken worden toe- of afgewezen.

Ieder jaar vragen diverse inwoners van De Ronde Venen een gehandicaptenparkeerplaats aan. Door het toenemende autogebruik wordt het aantal parkeerplaatsen in de openbare ruimte steeds schaarser. De beoordeling van een aanvraag tot aanwijzing van een gehandicaptenparkeerplaats moet daarom zorgvuldig plaatsvinden.

Voor inwoners is het vaak niet duidelijk welke stappen zij moeten volgen en welke beoordelingscriteria de gemeente hanteert bij het aan- of afwijzen van gehandicaptenparkeerplaatsen. Om de inwoners hierover duidelijkheid te verschaffen is nu beleid vastgesteld. Door het vaststellen van het beleid wordt het nemen van een goed gemotiveerd besluit, met een goede belangenafweging, eenvoudiger.

Gehandicaptenparkeerplaatsen kunnen worden aangevraagd door middel van een formulier dat te verkrijgen is bij de balie van het gemeentehuis of te downloaden is via de gemeentelijke website. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld op verschillende criteria. Zo wordt bekeken of de aanvrager van de kaart aan enkele medische voorwaarden voldoet en zijn er criteria voor de daadwerkelijke parkeerplaats waarbij onder andere de mogelijkheden bij de woning, op een openbare parkeerplaats en de verkeersveiligheid bekeken worden.