Gemeente De Ronde Venen


Kwaliteit en continuïteit gegarandeerd in 2009

De hulp bij het huishouden voor de gemeenten Abcoude, De Ronde Venen en Loenen is ook in 2009 gegarandeerd.

Nadat eerder de aanbesteding was ingetrokken omdat het aantal benodigde hulpuren niet gegarandeerd kon worden, is nu met de leveranciers een tijdelijke regeling getroffen om de hulp aan cliënten te kunnen continueren en garanderen. Ondertussen gaan de drie gemeenten opnieuw aanbesteden, wat naar verwachting uiterlijk op 1 januari 2010 afgerond is.

Uurtarief

In 2008 besteedden de SUW-gemeenten de hulp in de huishouding 2009-2010 gezamenlijk aan. De gemeenten Breukelen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden konden in december 2008 gunnen aan de ingeschreven aanbieders. Voor de gemeenten Loenen, De Ronde Venen en Abcoude lag dat anders: voor deze gemeenten hadden zich te weinig aanbieders gemeld. Het aantal benodigde hulpuren kon niet worden gegarandeerd onder een nieuw contract. Struikelblok bij de aanbesteding was het gevraagde uurtarief. Voor hulp bij het huishouden
1 en 2 (HH1 en HH2) vroegen de gemeenten een gemiddeld maximum uurtarief van EUR 22,00. Dat bleek in Abcoude, De Ronde Venen en Loenen niet haalbaar. De tarieven die nu met de aanbieders zijn afgesproken voor het jaar 2009, zijn nog steeds gemiddelde tarieven voor HH1 en HH2. Zij liggen tussen de EUR 22,00 en EUR 22,90.

Meer leveranciers, meer uren

Bij de tijdelijke gunning voor 2009 is niet alleen gesproken met de al bekende aanbieders, maar is breed geworven. Hoe meer organisaties zich zouden melden, hoe meer uren konden worden ingekocht. Als aanbieder hebben zich uiteindelijk de volgende organisaties gemeld: Zorg Samen, Thuiszorg Service Nederland, Zuwe Zorg, Thuiszorg Gooi- en Vechtstreek, MOUW/ Zorgcentra De Ronde Venen en Amstelring. Bijna alle aanbieders hebben zich bereid verklaard hulp bij de huishouding te bieden in zowel Abcoude, De Ronde Venen en Loenen. Amstelring heeft alleen ingeschreven voor De Ronde Venen. Daarmee is het aanbod voor het jaar 2009 voor alle drie gemeenten gegarandeerd. Waarschijnlijk hebben de meeste mensen in hun dagelijkse praktijk nog niets gemerkt van het aflopen van het oude contract. Het nieuwe contract loopt met terugwerkende kracht van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2009. Zoals het er nu uitziet kunnen de meeste mensen hun vertrouwde hulp bij de huishouding nu behouden. De drie gemeenten houden de mogelijkheid open voor andere aanbieders om zich alsnog aan te melden onder dezelfde voorwaarden.

Kwaliteit

Voor het tijdelijke contract voor Abcoude, De Ronde Venen en Loenen gelden dezelfde afspraken en kwaliteitseisen als voor het contract 2009-2010 dat in de andere SUW-gemeenten is afgesloten. Dat is belangrijk, omdat de gemeenten samen streven naar een goed kwaliteitsniveau voor de hulp bij de huishouding in de regio en een manier aan het ontwikkelen zijn om dit overal op dezelfde manier te bewaken. De nieuwe aanbesteding Abcoude/ De Ronde Venen/ Loenen, die nu voluit kan worden aangepakt, zal plaatsvinden op basis van diezelfde kwaliteitseisen. De andere SUW-gemeenten hebben Abcoude, De Ronde Venen en Loenen gesteund bij het vinden van voldoende aanbod voor 2009 en zullen hen ook ondersteunen bij het organiseren van de nieuwe aanbesteding.