Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bloemenexport Gaza mag worden hervat

02 mrt 2009 | Israël heeft de grens opnieuw opengesteld voor de export van bloemen uit Gaza, die daar door Palestijnse boeren met Nederlandse steun worden geteeld. Honderdduizend anjers van Palestijnse boeren zullen via een Israëlische transporteur op de veiling van Aalsmeer worden verhandeld.

'Ik zie het als een teken van goede wil dat Israël ondanks de hernieuwde raketbeschietingen van de laatste dagen bereid is geweest de grens te openen,' aldus minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. 'Ik hoop dat het een stapje is in de richting van een duurzaam staakt-het-vuren.' Minister Verhagen is in de Egyptische plaats Sharm El-Sheikh waar meer dan 70 landen overleggen over hulp aan de bevolking van Gaza.

Nederland verleende de afgelopen 2,5 jaar 7 miljoen euro steun aan de bloemensector in Gaza. Door de vijandelijkheden is de export stil komen te liggen en heeft de sector miljoenen schade geleden. Uit het openen van de grens putten de Palestijnse boeren nieuwe hoop.

Tot eind mei, wanneer het groeiseizoen eindigt, moeten er voldoende bloemen de grens over kunnen om de 1500 boeren van een inkomen te voorzien. Als dit niet lukt moeten zij overgaan op producten die ook lokaal verkocht kunnen worden, zoals bijvoorbeeld aardappels en fruit.