Partij van de Arbeid

Heemskerk: Investeer in glasvezel

04-03-2009 02:12

PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken roept bedrijven en gemeenten op de aanleg van glasvezelnetwerken te versnellen. Deze versnelde aanleg kan de bouw- en telecomsector een belangrijke zet in de rug geven in deze zware economische tijden.

Staatssecretaris Heemskerk deed zijn oproep op het Congres 'Light my fibre - glasvezel in de praktijk' in Almere. Heemskerk: Nederland hoort bij de wereldtop qua verspreiding van breedbandinternet. Maar als het gaat om de nieuwste generatie glasvezel, lopen we fors achter bij landen als Japan en Zweden. Die achterstand moeten we inlopen willen we ook in de toekomst blijven groeien en zorgen voor nieuwe innovatieve diensten en producten. Door de aanleg van glasvezel te versnellen kunnen we bovendien sterker uit de crisis komen, aldus Heemskerk.

De PvdA-staatssecretaris vergeleek de glasvezelnetwerken voor supersnel internet met de Amerikaanse 'highways' in de jaren vijftig. De aanleg daarvan zorgde decennialang voor economische groei in de VS. Datzelfde kan volgens Heemskerk gebeuren als bedrijven en gemeenten de aanleg van glasvezel versnellen.

Zelf gaat de overheid niet graven, zei Heemskerk. Dat kunnen private bedrijven veel sneller en beter. De overheid kan volgens Heemskerk wel stimuleren dat bedrijven en gemeenten de aanleg van glasvezel versnellen. Zo komt de staatssecretaris binnenkort met heldere spelregels, zodat wethouders weten wat ze wel en niet mogen doen. Als tweede taak voor de overheid wees Heemskerk op de garantieregelingen die de overheid heeft om te zorgen dat de kredietverlening aan glasvezelprojecten op peil blijft.

Tenslotte wees Heemskerk er op dat de overheid tot taak heeft om te zorgen voor een helder regulerend kader waarbij bedrijven verplicht worden toegang te geven tot elkaars netwerk. Met recente regels van Opta/NMa is hieraan invulling aan gegeven.