Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Cramer opent Friese campagne voor ledlamp

04-03-2009
De provincie Friesland is vandaag met de overhandiging van de eerste ledlamp aan minister Cramer van VROM in Franeker gestart met de ledlamp-campagne 'Ik stap Oer!'. De Friezen kunnen de komende elf weken met een sterke korting ledlampen kopen in één van de vestigingen van Poiesz supermarkten. Olympisch turner Epke Zonderland draaide samen met de minister de eerste ledlamp in.

Minister Cramer riep in de supermarktvestiging om dat de nieuwe ledlampen tijdelijk voor tien euro te koop zijn en dat kopers ook nog kans maakte op een reis met Epke Zonderland naar het WK turnen in Londen dit jaar. Na deze 'reclamespot', sprak de minister over een belangrijke stap die de Friezen met deze campagne zetten. 'Led is de toekomst. De ontwikkelingen gaan nu razendsnel zodat binnenkort iedereen thuis zonder extra kosten ook 'oer' kan op led. Negentig procent zuiniger dan de oude gloeilamp!'

Cramer prees de prestaties van Zonderland die volgens haar een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland als het gaat om volhouden, hard werken en presteren. Juist die mentaliteit is nodig om Nederland de overstap te maken naar een duurzame economie, vindt de minister.

Garage
Na het startschot van de campagne gegeven te hebben, bezocht de bewindsvrouw autodealer Haajma in Leeuwarden. Deze showroom is volledig voorzien van ledlichtbuizen - van verkoopruimte tot garage. Omdat de lampen vaak en lang branden, verwacht directeur Arne Brouwers binnen twee jaar zijn investering te hebben terugverdiend. De leverancier Ledlight Europe was eveneens aanwezig en gaf tekst en uitleg bij de nieuwe verlichtingstechnieken.

Led (licht emitterende diode) is een uiterst zuinige lamp die 90 procent minder energie verbruikt dan de gewone gloeilamp en straalt geen hitte af. Wanneer een ledlamp wordt gedimd, gebruikt de lamp ook werkelijk minder energie.