Ingezonden persbericht


www.cnvbedrijvenbond.nl

Persbericht

CNV Steen en glas (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

4 maart 2009, Utrecht

------

CNV Steen en glas stuurt directie ultimatieve brief

Kijlstra Beton weigert sociaal plan

"Een beschamende vertoning", noemt CNV-onderhandelaar Emiel Peper de hardnekkige weigering van Kijlstra Beton om een goed sociaal plan af te sluiten voor acht werknemers die bij een reorganisatie hun baan kwijtraken. In een ultimatieve brief roept Peper de directie op om alsnog haar verantwoordelijkheid te nemen.

Bij Kijlstra Beton (Drachten, 160 werknemers) raken bij een reorganisatie acht werknemers hun baan kwijt. Peper kan zich er iets bij voorstellen dat de reorganisatie nodig is. "De afdelingen systeemvloeren, elementen en buizen maken al geruime tijd verlies. Dat staat overigens los van de huidige crisis, al maakt die de situatie er natuurlijk niet beter op."

Teleurstellend

Peper vindt het echter "uitermate teleurstellend" dat de directie geen sociaal plan wil afsluiten. "De directie wil niet verder gaan dan een persoonlijk budget van 3.200 euro. Van een goed sociaal plan, gebaseerd op begeleiding naar ander werk en een gebruikelijke ontslagvergoeding, wil Kijlstra niets weten. Werknemers die hier al tien, twintig jaar werken, wil men op zo'n manier voor een schijntje aan de kant zetten. Een gerenommeerd bedrijf als Kijlstra moet zich hiervoor diep schamen."

Bovendien heeft Peper twijfels over de juistheid van de ontslaglijst. "Het kan zomaar zijn dat het CWI een ontslagaanvraag weigert. In dat geval wordt een collega de dupe van deze reorganisatie. Kijlstra moet hier zorgvuldiger te werk gaan."

Ultimatieve brief

CNV Steen en glas eist van Kijlstra een goed sociaal plan, dat ook de basis moet zijn voor mogelijke toekomstige reorganisaties. Peper heeft becijferd dat dit maximaal 200.000 euro zal kosten. "Wat de directie aanbiedt, een persoonlijk budget van 8 keer 3.200 euro, komt neer op slechts 12,5%. Daar zit dus nog een heel groot gat."

De bond heeft Kijlstra een ultimatieve brief gestuurd, met daarin de eisen waarin het sociaal plan moet voldoen. Bijvoorbeeld:
* Begeleiding naar ander werk, binnen of buiten Kijlstra
* Een persoonlijk budget voor scholing en outplacement van 2.500 euro
* Aanvulling op het salaris gedurende drie jaar, voor het geval het salaris in de nieuwe functie lager ligt dan het huidige salaris
* Een vrijwillige vertrekregeling

* Een ontslagvergoeding, gebaseerd op de oude kantonrechtersformule

In de brief roept de bond Kijlstra op om vóór 18 maart opnieuw in gesprek te gaan over een sociaal plan. Peper: "Ik kom graag langs, maar dan wel met onze eisen als uitgangspunt. Ik kom niet voor een reep chocola."



Ingezonden persbericht