PCOB roept politiek op tot 'menselijke maat'

04/03/2009 16:19

PCOB

Nu bezuinigingen centraal staan, constateert de PCOB dat door de politiek het beeld geschetst wordt dat bij een grote groep ouderen op veel manieren iets 'te halen' valt. De financiële pijn vraagt echter een bijdrage van iedereen. Daarom stuurt de ouderenorganisatie vandaag een brandbrief aan alle fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen.

In de brief staat een oproep tot het houden van de menselijke maat, worden grenzen aangegeven bij de maatregelen die op de rol staan en komt de PCOB met een tiental voorstellen om de crisis het hoofd te bieden. Daarbij gaat de belangenbehartiger voor 50-plussers uit van maatregelen die in ieder geval niet de meest kwetsbare groepen treffen.

De voorstellen van de PCOB lopen uiteen van maatregelen in de pensioensfeer, tot het realiseren van kostenbesparingen in de zorg, door het beperken van de administratie- en registratiedruk.

De PCOB vindt dat juist ouderen in deze tijd voldoende crisisbestendig zijn en de creativiteit hebben om met 'minder' om te gaan. Zij zijn de groep die solidair wil zijn met andere generaties, zoals de werkenden of niet-werkenden met kinderen. Maar langzamerhand is de maat vol: er zijn al diverse ingrepen geweest in de AWBZ; de kredietcrisis heeft in pensioenland zijn schaduw vooruit geworpen; de AOW-leeftijd staat op losse schroeven en de oudere werknemer krijgt nu al te maken met werkgelegenheidsproblemen.

Daarnaast vindt de PCOB dat er geen ingrepen mogen plaatsvinden in middelen die bestemd zijn voor ontwikkelingssamenwerking en projecten die sociale samenhang bevorderen. Zowel binnen onze grenzen als daarbuiten hebben mensen elkaar meer dan ooit nodig en bestaat de kans dat verhoudingen zich verharden.

Kijk op www.pcob.nl om de brandbrief te downloaden





http://www.pcob.nl