Nieuw-Vlaamse Alliantie


Heeren stelt nederlaag als overwinning voor (04/03/09)

Vandaag berichten De Standaard en Het Nieuwsblad dat de Vlaamse meisjes gevaccineerd zullen worden tegen baarmoederhalskanker in 2010. Eindelijk! Een goede zaak. Maar helaas veel te laat. In de berichtgeving van Vlaams minister Heeren lijkt het erop dat dit een overwinning is, maar waarom pas een vaccinatie in 2010? Waarom schuift minister Heeren dit door naar een volgende Vlaamse regering en beslist ze dit zelf niet? De Vlamingen vragen dit al verschillende jaren en nu blijkt dat de vaccinatie er ook dit jaar niet van zal komen!

Deze overwinning werd trouwens niet in haar eerste persbericht over de interministeriƫle conferentie vermeld. Het ging toen enkel over mazelen en borstkanker en niet over de HPV-vaccinatie. Waarom? Besefte ze toen dat er geen sprake was van een overwinning?

Louis Ide: Opvallend toch, pas toen N-VA gisteren communiceerde over de gemiste kans inzake vaccinatie om hic et nunc te vaccineren, communiceert het kabinet Heeren alsof het zijn slag thuis haalt. De waarheid is bijzonder pijnlijk. Het vaccin was al in 2008 (!) voor Vlaanderen beloofd. In de vorige plenaire zitting stelde ik daarom opnieuw een vraag aan mevrouw Onkelinx. Ze antwoordde me heel eerlijk dat de vaccinatie besproken zou worden in drie werkgroepen en er misschien in 2010 zou komen. Dat terwijl we al twee jaar vragende partij zijn!

De CD&V wordt de laatste maanden zodanig vaak met nederlagen geconfronteerd dat ze blijkbaar besloten heeft om te proberen om die nu als een overwinning voor te stellen. Louis Ide: Het doorschuiven van een eenvoudige vaccinatiecampagne naar een volgende regering blijkt plots een succes. Wie gelooft die mensen nog?

Louis Ide: Ook in dit kleine maar belangrijke dossier slaagt CD&V erin de waarheid te verdraaien. Intussen zijn de Nederlanders al lang aan het vaccineren. Daarenboven pleitten medici meer en meer voor het vaccineren van jongens (die HPV overdragen naar de meisjes) en wij moeten nog beginnen met onze Vlaamse meisjes (in 2010)! En daarenboven start men pas met de vaccinatie in 2010 voor alleen de 12-jarigen. De dan 13- en 14-jarige meisjes vallen uit de boot. Dit uitstel als een overwinning voorstellen is beneden alle peil.