Gemeente Breda

Alliantie voor evenementen in Breda


Het evenementenklimaat in Breda is gunstig: 2008 bracht veel nieuwe kleine en grote evenementen met als hoogtepunten de opening van de Nieuwe Mark, de Winterboulevard en het Glazen Huis. Duizenden vrijwilligers, organisatoren, sponsors, bedrijven en scholen zetten zich met veel passie in voor de stad en haar evenementen. Evenementen maken niet alleen veel energie los maar zorgen ook voor sociale cohesie in wijken en buurten. Daarnaast stimuleren ze de city-marketing en de economie.

Nu is de tijd rijp om een schaalsprong te maken in zowel de kwaliteit van de evenementen als in de voorwaarden waarmee die kwaliteit duurzaam kan worden verankerd. Het college kiest in de nota Breda Evenementenstad voor een groeimodel en wil samen met de stad, in een alliantie, het nieuwe evenementenbeleid vormgeven. Dit is ook een belangrijke wens die uit de consultatie naar voren is gekomen.

Wethouder Els Aarts-Engbers: Breda moet een echte evenementenstad worden. De gemeente wil daar graag de regie in nemen, voorwaarden scheppen en initiatieven stimuleren . Er is echter een grote rol weggelegd voor partijen uit het evenementenveld en het onderwijs.

Resultaat consultatie
De raadscommissie Onderwijs en Economie heeft eind 2007 een aantal uitgangspunten aan het college gegeven voor een nieuw evenementenbeleid. Naar aanleiding hiervan en na consultatie van partijen uit en rond het evenementenveld was de boodschap duidelijk: er moet meer samenhang komen in het beleid en er moet gestuurd worden op de lange termijn. Dat betekent een duidelijk stimuleringsbeleid vanuit de gemeente met heldere financiering en goede faciliteiten. Omdat de belangen van inwoners, publiek, organisaties en sponsors elkaar raken, moet de gemeente met deze partners samen optrekken in de ambitie om van Breda een echte evenementenstad te maken. De voortvarende ontwikkeling van de Bavelse Berg is overigens een belangrijk onderdeel in die ambitie.

Alliantie
Het college kiest voor een groeimodel in het evenementenbeleid. Breda gaat samen met evenementenorganisaties, onderwijsinstellingen, VVV, bedrijfsleven, horeca, de exploitant van de Bavelse Berg en bewonersorganisaties een alliantie oprichten om het evenementenbeleid vorm te geven. In de alliantie werken partijen samen aan ontwikkeling, programmering, uitvoering, promotie, fondswerving, lobby en marketing voor kleine en grote evenementen.
De alliantie gaat ook onderzoeken of er een onafhankelijke adviescommissie kan komen voor het verlenen van subsidies aan evenementen. Daarnaast gaat de gemeente de dienstverlening rond vergunningen, beheer en precario verbeteren door onder meer een één loketfunctie in te stellen. Het college onderzoekt ook of er één wethouder verantwoordelijk kan worden voor alle aspecten van het evenementenbeleid. Tot slot is een structurele financiële en facilitaire ondersteuning van evenementen noodzakelijk.

De commissie Onderwijs & Economie bespreekt de nota Breda evenementenstad op dinsdag 17 maart a.s.. De gemeenteraad neemt op 2 april hierover een besluit.

Breda, 4 maart 2009

Breda Evenementenstad