Provincie Overijssel

Te weinig beweging in Overijssel

De provincie Overijssel ontwikkelt eigen plan dat moet leiden tot een toename van deelnemers aan sport en beweegactiviteiten. Hierbij wordt gestreefd naar een stijging van vijf procent tot en met 2012. Dit plan gebeurt in navolging van het landelijke actieplan '30 minuten bewegen.' In Overijssel beweegt namelijk 36,7 procent van de inwoners te weinig, zo blijkt uit cijfers (de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB).

Actieve leefstijl
Door Sportservice Overijssel is in opdracht van de provincie een project ontwikkeld met de naam 'Actieve leefstijl en participatie, 30 minuten bewegen in Overijssel'. Het belangrijkste doel van dit project is inwoners van Overijssel te stimuleren om meer te bewegen en deel te nemen aan verenigingsactiviteiten. De provincie Overijssel wil graag een actieve leefstijl bevorderen onder haar inwoners van Overijssel. In het bijzonder bij die doelgroepen die niet aan de Nederlandse norm voor Gezond Bewegen voldoen, zoals:

* jeugd- en jongeren, waaronder kinderen met overgewicht
* mensen met een lage sociaaleconomische status (SES)
* mensen met een chronische aandoening

* ouderen (65-plussers)

Campagne
Om het belang van 30 minuten bewegen uit te dragen ontwikkelt Sportservice Overijssel een campagne die medio 2009 voor alle inwoners zichtbaar is. Daarnaast zal zij een wijkgerichte aanpak ontwikkelen. Het doel is duidelijk. Zoveel mogelijk organisaties op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs en sport moeten met elkaar samenwerken. Zo onstaat een actieve en gezonde wijk waar men prettig kan wonen en recreëren.

Sociale contacten
Ranter: "Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Overijssel voldoende sporten en bewegen. Het is niet alleen gezond, maar sport biedt ook mogelijkheden tot het leggen van sociale contacten. Goede voorzieningen binnen de eigen woonwijk zijn hierbij essentieel". Met dit project geeft de provincie gehoor aan de aangenomen motie Hassink `meer bewegen'. Tot 2012 trekt de provincie hier in totaal EUR 160.000,-- uit.