Provincie Overijssel

Besluitenlijst Gedeputeerde Staten van Overijssel 3 maart 2009

Onderwerp: Randweg Ossenzijl (GM-beslissing d.d. 25-02-2009) Kenmerk: 2009/0021000

Naar aanleiding van een herhaald verzoek tot aanleg van een randweg om Ossenzijl besluiten GS dat het standpunt ongewijzigd is omdat er geen nieuwe inzichten zijn en er zowel bij de provincie als andere partners in het gebied onvoldoende draagvlak is voor de aanleg en financiering van een randweg om Ossenzijl.

Onderwerp: Cultuur & Ruimte vouchers
(GM-beslissing d.d. 27-02-2009)
Kenmerk: 2009/0028175

Op 21 januari 2009 heeft de lancering van de Cultuur & Ruimte vouchers plaatsgevonden in de Creatieve Fabriek te Hengelo. De Cultuur & Ruimte voucher is een "cadeaubon" voor alle Overijsselse gemeenten. De Cultuur & Ruimte voucher is onderdeel van het Programma Cultuur & Ruimte. Met deze voucher wil de provincie Overijssel de gemeenten stimuleren om cultuur te betrekken bij hun ruimtelijke plannen om zo de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren c.q. te versterken. In de bijbehorende folder staan culturele instellingen die expertise hebben op het gebied van kunst, historisch erfgoed, ontwerpen etc. De gemeenten kunnen deze instellingen benaderen om hun expertise in te zetten bij hun ruimtelijke plannen.

Onderwerp: Aanbiedingsbrief rechtstreeks verzenden Ontwerp Omgevingsverordening aan ministeries, aangrenzende provincies in Nederland en Duitsland i.v.m. zienswijzen. (GM-beslissing d.d. 04-03-2009)
Kenmerk: 2009/0030643

Gedeputeerde Staten informeren de ministeries, aangrenzende provincies en gebieden in Duitsland over de mogelijkheid gedurende de periode van de terinzagelegging van 5 maart tot en met 15 april 2009 zienswijzen in te dienen bij de provincie.

Onderwerp: Aanbesteding regiotaxi Noordwest-Overijssel Kenmerk: 2009/0031307

Op 1 september 2009 loopt de overeenkomst m.b.t. het vervoer van regiotaxi NW-Overijssel af. Het vervoer zal opnieuw worden aanbesteed. In het nieuwe programma van eisen zijn ten opzichte van het huidige contract een aantal verbeteringen doorgevoerd, welke erop zijn gericht om een hoge uitvoeringskwaliteit te waarborgen en om het systeem voor de reiziger gebruiksvriendelijker te maken.

Onderwerp: Beschouwingen op inspraak Natura 2000 derde tranche ontwerpaanwijzingsbesluiten Kenmerk: 2009/0020953

Gedeputeerde Staten geven een reactie op opmerkingen van belanghebbenden bij de ontwerpaanwijzing voor de Natura 2000- gebieden Uiterwaarden van de IJssel, Witte Veen en Olde Maten & Veerslootlanden. De Natura 2000-gebieden worden aangewezen door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze gebieden zijn onderdeel van de derde lichting ontwerpaanwijzingsbesluiten. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal schriftelijk geïnformeerd worden over de reactie van Gedeputeerde Staten bij opmerkingen van belanghebbenden op de derde tranche Natura 2000 gebieden. Provinciale Staten ontvangen een afschrift van deze brief.

Onderwerp: Beantwoording Brief Bond Heemschut dd 9-12-2008 Kenmerk: 2009/0022731

Gedeputeerde Staten hebben op 9 december 2008 een brief ontvangen van de Bond Heemschut. In deze brief vraagt de Bond Heemschut aandacht voor de dreigende sloop van religieus erfgoed dat zijn functie heeft verloren. Om eigenaren te stimuleren tot hergebruik verzoekt de Bond om het programma 'Re-animatie Agrarisch en Industrieel Erfgoed Overijssel' uit te breiden met religieus erfgoed. Gedeputeerde Staten hebben besloten dat de gevraagde verbreding op dit moment niet wenselijk is omdat ze al andere maatregelen hebben genomen om het hergebruik van religieus erfgoed te stimuleren. Gedeputeerde Staten hebben besloten hun antwoord in een brief aan Bond Heemschut mee te delen en hierover Provinciale Staten te informeren.

Onderwerp: Beschikkingen Pieken in de Delta Oost-Nederland, eerste tender 2008 Kenmerk: 2008/0172382

Het programma Pieken in de Delta Oost-Nederland heeft tot doel de regionale economie binnen de provincies Gelderland en Overijssel versterken. In het programma werken de beide provincies samen met het ministerie van Economische Zaken. De bijdrage van het ministerie wordt door de provincies verdubbeld. De provincie Overijssel heeft een subsidie toegekend aan twee projecten, waaraan ook het ministerie van Economische Zaken en de provincie Gelderland een bijdrage zullen leveren. Het betreft de volgende projecten: § VIP Brain Networks en
§ Vacuüm-microgolfdrogen van membranen
De projecten zijn gericht op het ontwikkelen van nieuwe producten op basis van kennis van de Oost-Nederlandse universiteiten. Met de subsidies, totaal ¤ 720.000, stimuleert de provincie Overijssel innovatie in het Oost-Nederlandse bedrijfsleven. Deze innovatie versterkt het concurrerend vermogen en leidt tot behoud en uitbreiding van arbeidsplaatsen in Overijssel. Een uitgebreid overzicht van de projecten is te vinden op provincie.overijssel.nl/innovatie

Onderwerp: Hoogwatergeul Kampen / gebiedsontwikkeling; IJsseldelta;IJsseldelta-Zuid, 3e wijziging van de Programmabegroting 2009

Kenmerk: 2009/0023915
De kosten van de aanleg van een bypass bij Kampen zijn prijspeil september 2008 en inclusief btw geraamd op ¤ 325 miljoen. In de komende maanden wordt de uitwerking van de financiering van de aanleg van de bypass Kampen afgerond. Vervolgens kan de staatssecretaris van V&W besluiten of de bypass kan worden aangelegd, omdat voldaan is aan de relevante randvoorwaarden. Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor in de financiering van de kosten van de bypass Kampen de eerdere reservering van ¤ 50 miljoen te verhogen met ¤ 30,1 miljoen, waaronder 0,9 miljoen ter ondersteuning van de agrarische structuurversterking (uitvoering motie Netjes c.s.). Binnen het budget van ¤ 30,1 miljoen is ¤ 8,6 miljoen bestemd voor grondaankopen, vanuit de verwachting dat deze spoedig blijven verlopen.

Onderwerp: Exclusieve prestatiesubsidie 2009 voor stichting Natuur en Milieu Overijssel en verzoek voor een éénmalige financiele ondersteuning. Kenmerk: 2009/0034961

Gedeputeerde staten verlenen de stichting Natuur en Milieu Overijssel een subsidie van ¤ 486.090 voor de uitvoering van activiteiten voor de thema's groene ruimte en water, duurzame steden en dorpen, gezonde en veilige leefomgeving, natuur- en milieueducatie en vrijwilligersondersteuning.

Onderwerp: Petitie Partij voor de Dieren over afschot wilde zwijnen. Kenmerk: 2009/0024484

Gedeputeerde Staten hebben eind 2008 het toepassingsgebied voor uitvoering van het 0-stand beleid voor het Wilde Zwijn vergroot tot geheel Overijssel. Dat betekent dat wilde zwijnen overal in Overijssel in het kader van schadebestrijding gedood mogen worden. De Partij voor de Dieren (werkgroep Overijssel) spreekt hier haar teleurstelling over uit. Ook vraagt de Partij voor de Dieren aan Gedeputeerde Staten om zich sterk te maken voor wijziging van het landelijk beleid. Gedeputeerde Staten nemen kennis van de ingediende petitie. Gezien de omvang van aspecten als de verkeersveiligheid, volksgezondheid en schade aan landbouwgewassen zijn Gedeputeerde Staten van mening dat bij vestiging van wilde zwijnen de mogelijkheid aanwezig moet zijn dat jacht(akte)houders direct kunnen ingrijpen. Een verruiming van het toepassingsgebied is hiervoor noodzakelijk. Gedeputeerde Staten zullen zich dan ook niet sterk maken voor een landelijke beleidswijziging.

Onderwerp: Landinrichting Nieuwleusen-Ruitenveen. Eindevaluatie. Kenmerk: 2009/0002545

In de periode 2001-2007 is de landinrichting Nieuwleusen-Ruitenveen uitgevoerd. Na de feestelijke afsluiting van het project eind 2007 is een eindevaluatie van het project opgesteld. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben kennis genomen van die evaluatie. Uit de evaluatie blijkt dat in het inrichtingsgebied van 4.650 hectare groot de verkaveling van de landbouwbedrijven flink is verbeterd doordat de huiskavels gemiddeld 20% groter zijn geworden. De veldkavels van de bedrijven zijn gemiddeld 30% groter geworden. Daarnaast zijn diverse bosjes en poelen aangelegd, zijn 48 erfbeplantingen gesubsidieerd, is 18 kilometer natuurvriendelijk oever aangelegd en is in totaal 18,5 hectare geschikt gemaakt voor het langer vasthouden van water in het gebied. Ook is grond vrij geruild voor de aanleg van een fietspad langs de Dommelerdijk en is een recreatief fietspad aangelegd als onderdeel van het Ommetje Nieuwleusen.

Onderwerp: Vaststelling ontwerpwijziging Uitvoeringsbesluit voor de Fysieke Leefomgeving Overijssel; onderdeel grondwaterbescherming Kenmerk: 2009/0026973

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een ontwerpwijziging van het Uitvoeringsbesluit voor de Fysieke Leefomgeving Overijssel vastgesteld. De wijziging betreft een aanpassing van regels voor de bescherming van grondwater ten behoeve van de drinkwaterwinning. Het gaat om de regels voor de toepassing van bouwstoffen, grond en baggerspecie in de beschermingsgebieden. De ontwerpwijziging wordt voor advies toegezonden aan de Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving en aan diverse betrokken instanties.

Onderwerp: Bestemmingsplan "Den Ham" van de gemeente Twenterand. Kenmerk: 2009/0030116

Het bestemmingsplan "Den Ham" legt hoofdzakelijk de bestaande situatie binnen de kern vast. Het betreft een actualisatie van vigerende bestemmingsplannen, waarbij geen nieuwe planologische ontwikkelingen mogelijk gemaakt worden. De bedenking tegen het plan is deels gegrond. GS keuren het bestemmingsplan goed, met uitzondering van de opgenomen ontwikkeling aan de Esweg 49.

Onderwerp: Beantwoording vragen statenfractie Solidara over Recreatiepark Scheerwolde Kenmerk: 2009/007475

R. Bosman en D. Yildirim, namens de Statenfractie Solidara, hebben geconstateerd dat GS in afwijking van het advies van de Provinciale Commissie voor de Fysieke Leefomgeving het bestemmingsplan Woon- en Recreatiepark Scheerwolde heeft goedgekeurd. Dit is voor de fractie aanleiding geweest om op basis van artikel 39 van het Reglement van Orde schriftelijke vragen te stellen over onder meer de behoefte aan nieuwe recreatiewoningen en het gevaar van permanente bewoning. GS beantwoorden deze vragen onder verwijzing naar de afwegingen in hun besluit om het bestemmingsplan goed te keuren. GS sturen een afschrift van de beantwoording van de vragen aan Provinciale Staten.

Onderwerp: Werkprogramma Industrieel en Agrarisch Erfgoed 2009-2011 Kenmerk: 2009/0032266

De provincie Overijssel werkt aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Onderdeel hiervan is het behouden en ontwikkelen van het Overijssels Erfgoed. In 2001 is hiervoor een Stimuleringsprogramma opgezet dat zich richt op de categorieën industrieel en agrarisch erfgoed. Gedeputeerde Staten hebben het werkprogramma voor de periode 2009 tot en met 2011 vastgesteld. De basisstrategie voor deze programmaperiode is de inzet op het delen van kennis, het ontwikkelen van kennis en het inspireren. Gedeputeerde Staten hebben het werkprogramma ter kennisneming aan Provinciale Staten gezonden.

Onderwerp: Europese programma's, en beschikkingen Operationeel Programma Oost-Nederland Kenmerk: 2009/0023061

In samenwerking met Gelderland wordt het Operationeel Programma EFRO Oost-Nederland 2007-2013 gerealiseerd. Dit programma wordt gefinancierd vanuit ger Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. In het Operationeel Programma worden innovatieprojecten van het bedrijfsleven ondersteund en projecten van de stedelijke netwerken en steden die gericht zijn op het versterken van het innovatieklimaat. Binnen dit programma wordt aan 8 projecten bijdragen beschikbaar gesteld: · Cultuur & ruimtvouchers:
· Internationaal indoor Sportcentrum Almelo: · Theater en cultuur Hertme in de Groene Poort (Borne): · Aanlichten waterfront (Deventer):
· Nieuwe afmeervoorziening voor de riviercruisevaart (Deventer) · Innovatiefonds Oost-Nederland (Oost N.V.): · Internationale innovatie MKB Oost Nederland (Saxion Hogeschool) · Safe Tyres save Energy (Vredestein)

Voor deze projecten wordt een bijdrage uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling beschikbaar gesteld van in totaal ¤ 7.653.018 en aan 6 van de projecten een provinciale bijdrage van in totaal¤ 4.058.009

Onderwerp: Consequenties stakingen streekvervoer.
Kenmerk: 2008/0190724

De provincie Overijssel besluit vanwege de stakingen in het OV in mei en juni 2008 ruim ¤1 mln in te houden bij de OV bedrijven. Zij zal dit geld onder andere besteden aan: de gemakskaartjes blijven een jaar lang, tot juni 2009, gelijk in prijs; gratis OV weekkaarten voor basisscholieren en hun gezin; proefkaarten voor nieuwe en verhuizende inwoners; extra spitsritten; koopavondritten. Verder zal de provincie door middel van een brandstofindex in de huidige concessies en een OV index in nieuwe concessies de risico's van hoge brandstoffen meer spreiden tussen overheid en vervoerders.

Onderwerp: Staat van de dualisering: wijzigingsvoorstellen Provinciewet Kenmerk:

GS nemen kennis van de brief van de staatssecretaris van BZK over de 'Staat van dualisering', welke voor behandeling aan de Tweede Kamer is toegezonden. In de brief wordt een aantal voorstellen gedaan om op een aantal punten Gemeente- en Provinciewet aan te passen. De wijzigingen hebben onder andere betrekking op het afschaffen van de verplichting tot periodieke beleidsevaluatie door GS, schrappen van het burgerjaarverslag van de CdK en een sterkere rol van de CdK bij de collegeonderhandelingen. Na behandeling van deze brief door de Tweede Kamer zal een wetsvoorstel worden voorbereid, welke uiteindelijk door Tweede en Eerste Kamer moeten worden vastgesteld.



Provincie Overijssel