Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Klink: samenwerking kan leiden tot betere zorg

Klink: samenwerking kan leiden tot betere zorg

Nieuwsbericht, 4 maart 2009
De ingang van het Vlietlandziekenhuis.

Minister Klink ziet op dit moment geen aanleiding voor een algemeen verbod op fusies tussen zorginstellingen en zorgverzekeraars. Nieuwe en innovatieve manieren van samenwerken kunnen de kwaliteit van de zorg verbeteren.

Dat schrijft minister Klink vandaag in antwoorden op kamervragen over plannen tot oprichting van een zorgcoöperatie die het Vlietland Ziekenhuis overneemt. De coöperatie bestaat uit onder meer zorgverzekeraar DSW en andere zorgaanbieders uit de regio. Volgens de minister kunnen fusies of andere samenwerkingsvormen bevorderen dat zorgverleners meer oog hebben voor betere afstemming, betere begeleiding van patiënten en meer aandacht voor preventie.

Klink wil partijen stimuleren om, binnen bepaalde grenzen, op een innovatieve en ondernemende manier met elkaar samen te werken. Daardoor wordt goede, toegankelijke en betaalbare zorg beter geborgd. Daarbij vindt de minister het belangrijk dat er voor verzekerden en cliënten voldoende te kiezen blijft.

Toetsing

De op te richten zorgcoöperatie wordt in de plannen voor 100% eigenaar van het Vlietland Ziekenhuis. Dit plan moet nog wel getoetst worden aan de wet- en regelgeving. Daarbij gaat het onder meer om het toetsen aan eisen voor goed bestuur en onafhankelijk toezicht, het verbod op winstuitkering dat voor ziekenhuizen geldt en marktconcentratie. Toetsing en toezicht worden uitgevoerd door het CIBG, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en De Nederlandsche Bank.