Leefbaar Rotterdam


woensdag, maart 04, 2009

Tik op de vingers voor Bolsius inzake stadionpark

De ontwikkeling van het stadionpark, waar de nieuwe Kuip een onderdeel van is, is vandaag niet volgens planning besproken. De voltallige raad gaf aan zeer ontevreden te zijn over de beantwoording van wethouder Bolsius op vragen die gesteld waren in een eerdere vergadering. Ook is er nog geen enkel inzicht in het kostenplaatje van de ontwikkeling, laat staan de economische spin-off.

Het is niet de eerste keer dat de raadsleden geïrriteerd zijn over de wijze waarop ze betrokken worden bij de voortgang van de gebiedsontwikkeling. Leefbaar raadslid Ronald Buijt vroeg al meerdere malen om een financiële onderbouwing voor de plannen. Buijt: De kosten zullen ongetwijfeld gigantisch zijn. Er komt een intercity station, een nieuwe metrolijn. Allemaal goede, zelfs noodzakelijke, investeringen om dit gebied naar een hoger plan te tillen. Echter, met geen woord wordt er gerept over de baten van dit project; de economische spin-off. Sterker, in ieder stuk ontbreekt tot nu toe het kopje economie. Grofweg geven we nu miljarden uit om het gebied rondom een particulier te ontwikkelen stadion op te fraaien en de enige spin-off waar u het over heeft zijn de komst van scholen, sportfaciliteiten en wat meer sportende kinderen uit Rotterdam-Zuid.

Voor Leefbaar is de hamvraag of er ook mensen uit de intercitytreinen stappen als er geen evenementen in het stadion zijn. Het stadion is immers de grote katalysator van de gebiedsontwikkeling, maar datzelfde stadion zal tegelijkertijd maar een beperkt aantal dagen evenementen herbergen. Buijt: Het stadionpark moet iedere dag een bruisend geheel vormen en daarom willen wij graag meer aandacht voor werken en wonen rond dit knooppunt en de stedelijke voorzieningen die hiervoor noodzakelijk zijn. Als de ontwikkeling van een aantrekkelijk en gemengd stedelijk gebied uitblijft, dan is de kans groot dat de rest van het stadionpark snel verpaupert en er alleen jongeren met graffitispuitbussen uit die treinen stappen.

Buijt beseft dat de ontwikkeling van het stadionpark ook negatieve gevolgen met zich mee kan brengen. Hij stoort zich dan ook aan de opstelling van andere fracties die en en willen. We erkennen allemaal het belang van de ontwikkeling van dit gebied en willen allemaal het mooiste stadion neerzetten. Dan moet je ook kunnen accepteren dat andere zaken wellicht moeten wijken en je niet iedereen te vriend kan houden, aldus Buijt.

De raadscommissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport zal naar verwachting 25 maart alsnog over de voortgang van de stadionparkplannen debatteren.