Politie Brabant-Noord

Aangehouden auto-inbrekers gelinkt aan lokauto

's-Hertogenbosch, 04-03-2009

De Bossche politie heeft in de strijd tegen de autoinbraken in de afgelopen periode een paar aansprekende successen geboekt. Twee 16-jarige inwoners van 's-Hertogenbosch, die afgelopen zondag op heterdaad werden aangehouden na een autoinbraak op de Aartshertogenlaan, blijken namelijk ook verantwoordelijk voor minstens één inbraak in een lokauto van de politie. Deze stond op dinsdag 27 januari op de Baden Powellstraat toen de inbraak werd gepleegd. Meerdere politiemensen herkenden de twee verdachten op basis van de registraties uit de auto. Een van de twee jongens is, aangezien hij miderjarig veelpleger is, vandaag voorgeleid. Hij werd daarna in bewaring gesteld. De ander is heengezonden.

Extra inzet leidt tot aanhoudingen

Ook de extra politie-inzet in dezelfde strijd heeft zijn vruchten afgeworpen. Dagelijks wordt zowel opvallend als onopvallend gesurveilleerd op plekken waar veel is ingebroken. Van een benadeelde van een auto-inbraak was informatie ontvangen dat een jongen en een meisje zich bezig hielden met inbreken rondom de Helftheuvelpassage. Het jonge inbrekersstel was op de bewakingsbeelden te zien. Deze beelden werden verspreid onder de Bossche agenten.

Dit leidde op 21 februari tot de aanhouding van een 15-jarige jongen en een 15-jarig meisje uit 's-Hertogenbosch. Agenten, doende met projectmatig toezicht in verband met de auto-inbraken, zagen het tweetal bij de Helftheuvelpassage en wist de jongen aan te houden. Het meisje kon ontkomen, maar zij werd een dag later aangehouden. Zij meldde zich met haar moeder op verzoek van de recherche op het bureau.

Ondertussen heeft dit tweetal vijftien autoinbraken bekend, met name in de wijk Kruiskamp. Daarbij bekenden ze enkele winkeldiefstallen in het winkelcentrum Helftheuvelpassage, onder andere bij een supermarkt.

De inverzekeringstelling van de twee is lopende het onderzoek geschorst. Ze zijn heengezonden.

Strijd gaat door

De politie gaat door met deze projectmatige aanpak van de auto-inbraken. De recherche doet verder onderzoek naar andere inbraken, waaronder die in de lokauto. Meerdere aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.