Technische Universiteit Delft

Studiedag Gemeentelijk woonbeleid nu en in de toekomst
Volkhuisvesting: gemeentetaak!

Volgens de Woningwet van 1901 is Volkshuisvesting Rijkszaak en gemeentetaak. Het idee is dat de gemeente periodiek een meerjarige Woonvisie opstelt en dat op basis van deze Woonvisie prestatieafspraken worden gemaakt tussen gemeente en woningcorporaties. Daarnaast kunnen marktpartijen (ontwikkelingsmaatschappijen, vastgoedbeleggers, bouwondernemers) delen van de gemeentelijke opgaven realiseren. In de studiedag 'Volkshuisvesting: gemeentetaak!', georganiseerd door het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft, staat het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid centraal: nu en in de nabije toekomst.

De OTB-studiedag laat zien hoe de verhouding Rijk-gemeente-woningcorporaties-marktpartijen-burgers formeel is geregeld, maar vooral: hoe dat alles in de praktijk werkt. Welke ervaringen zijn inmiddels opgedaan met een lokale volkshuisvestingsstrategie? Welke knelpunten doen zich in de praktijk voor en hoe kunnen deze knelpunten worden opgelost?

Kees Jan de Vet (directieraadslid Vereniging van Nederlandse Gemeenten) geeft een overzicht van prioriteiten en processen van het volkshuisvestingsbeleid van kleine, middelgrote en grote gemeenten, mede in regionaal verband.

De onderbouwing, respectievelijk de gang van zaken bij de totstandkoming van gemeentelijke en regionale Woonvisies worden besproken door Co Poulus (directeur ABF Research) en Roland Goetgeluk (senioronderzoeker Onderzoeksinstituut OTB, TU Delft). In een panelgesprek tussen Paul Depla (wethouder Nijmegen), Wouter Rohde (directeur Concern Centre Woonbron) en Jim Schuyt (voorzitter directie de Alliantie) worden de positieve ervaringen en knelpunten besproken bij de inhoud, de procesgang en de monitoring van prestatieafspraken.

In het middagprogramma geeft Peter Noordanus (voorzitter hoofddirectie AM Wonen, voorzitter Neprom) zijn visie op de relatie tussen gemeente en ontwikkelaar: hoe kan creatief worden omgegaan met private grondposities en locatieontwikkeling? In een slotpanel discussiëren Mary Fiers (wethouder Eindhoven), Paul Depla (wethouder Nijmegen), Jim Schuyt en Peter Noordanus over gemeentelijke kerntaken volkshuisvesting en ambtelijke/politieke competenties nu en in de toekomst.

De dag wordt geleid door Hugo Priemus, emeritus hoogleraar volkshuisvesting van de TU Delft. Hij wordt geassisteerd door TV-presentatrice Lian Priemus (zijn dochter) die er gedurende de hele dag voor zorgt dat de inbreng vanuit de zaal volledig uit de verf komt.

Praktische informatie

De studiedag 'Volkshuisvesting: gemeentetaak! Gemeentelijk woonbeleid nu en in de toekomst' is vooral bedoeld voor wethouders, raadsleden en medewerkers van gemeenten; directeuren, leden Raad van Toezicht en medewerkers van woningcorporaties; medewerkers van ontwikkelingsmaatschappijen, vastgoedbeleggers, bouwondernemers, adviseurs en bewonersvertegenwoordigers.

De dag vindt plaats op 4 maart 2009 in de Jaarbeurs Utrecht van 9.30 uur tot 16.20 uur, de deelnamekosten bedragen ¤ 395,- per persoon. Voor meer informatie en dee programmafolder kunt u zich wenden tot het secretariaat van het Onderzoeksinstituut OTB, tel. (015) 278 30 05, e-mail A.D.Dersjant@tudelft.nl. Ook kunt u de website van het Onderzoeksinstituut OTB bekijken (www.otb.tudelft.nl/agenda).

Noot aan de redactie/