KNMG

Meldcode Kindermishandeling: kom naar één van de districtsbijeenkomsten!

Twee districtsbijeenkomsten over de vernieuwde Meldcode Kindermishandeling zijn inmiddels succesvol gehouden: 27 januari in Eindhoven en 4 februari in Utrecht. De opkomst was groot: per bijeenkomst lieten ruim 120 artsen (waaronder huisartsen, kinderartsen, spoed-eisende hulpartsen en andere medisch specialisten) zich informeren over de nieuwe meldcode en wat die van artsen verwacht.

Qua opzet zien alle bijeenkomsten er ongeveer hetzelfde uit: presentaties door een KNMG-jurist, een regionale vertrouwensarts en een praktiserend arts. Daarna is er ruim gelegenheid voor vragen en discussie.

Bij beide bijeenkomsten viel op, dat artsen veel behoefte hebben aan praktische tips om kindermishandeling te signaleren en te herkennen, om de Meldcode in de praktijk toe te kunnen passen èn om vermoedens met ouders bespreekbaar te maken. En er is behoefte aan meer duidelijkheid over de werkwijze van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

Geplande districtsbijeenkomsten
District Groot Gelre en Stedendriehoek
4 maart vanaf 18.30 uur ontvangst in Openluchtmuseum te Arnhem Discussie o.l.v. Dhr. P. Holland, oud-voorzitter KNMG Sprekers: Mw. R. de Roode (KNMG-jurist), Mw. A. Schutte, vertrouwensarts AMK Gelderland, Mw. G. de Geus-Francken, kinderarts ziekenhuis De Gelderse Vallei te Ede.

District Limburg en Stichting Klinische Avonden Vie Curi 10 maart vanaf 18.30 uur ontvangst in 't Gasthoes te Horst Discussie o.l.v. Dhr. A. Nieuwenhuizen Kruseman, voorzitter KNMG Sprekers: Mw. R. de Roode (KNMG-jurist), Mw. N. Landsmeer, kinderarts GGZ K&J Rivierduinen. Mw. N. Coebergh, vertrouwensarts AMK Noord- en Midden Limburg.

District Rotterdam
19 maart om 19.00 uur in Het Koetshuis, Kasteelweg 53 te Rotterdam (zaal open vanaf 18.00 uur) Discussie o.l.v. Dhr. A. Nieuwenhuizen Kruseman, voorzitter KNMG Sprekers: Mw. R. de Roode (KNMG-jurist), mw. M.H. van der Merwe, vertrouwensarts Advies- en Meldpunt Kindermishandeling Zuid-Holland en mw. M.J. Affourtit, kinderarts Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam

Districten Zeeland/West Brabant
8 april in Klooster van Rilland te Rilland.
Discussie o.l.v. Dhr. A. Nieuwenhuizen Kruseman, voorzitter KNMG

Districten Amsterdam/Spaarne Amstel/Alphen-Gouda-Leiden 19 mei in het Spaarne Ziekenhuis te Hoofddorp
Discussie o.l.v. Dhr. A. Nieuwenhuizen Kruseman, voorzitter KNMG

Voor informatie over de bijeenkomsten kunt u contact opnemen met Marian Hoekstra, beleidsmedewerker districten, via tel. 030-2823866 of mail met m.hoekstra@fed.knmg.nl.

E-learning over kindermishandeling
In samenwerking met de KNMG ontwikkelt Medisch Contact een e-learning over kindermishandeling, gericht op alle artsen. Aan de hand van twee casussen (video) wordt getoond hoe de Meldcode kindermishandeling in de praktijk toe te passen is. Deze e-learning is in de loop van februari gratis te volgen via www.medischcontact.tv. Meer informatie kunt u vinden op www.medischcontact.nl in het dossier 'Kindermishandeling'.