Ingezonden persbericht




P E R S B E R I C H T

Utrecht, 24 februari 2009

Zwarte jongeren rolmodellen in film over relaties en seksualiteit

Het beeld bestaat dat jongeren makkelijk seks hebben, risico's lopen en niet stilstaan bij wat ze doen. In de nieuwe film van de Rutgers Nisso Groep getiteld 'Just like U. Love & sex in 11 true stories' vertellen elf meiden en jongens van Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst over hun keuzes in seks, liefde en relaties. Op 4 maart is de première van de film, op het gelijknamige festival 'Just like U' in het Nutshuis in Den Haag.

Een trailer van 'Just Like U' is hier te bekijken.

Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse jongeren van 14 tot 20 jaar zijn de doelgroep van de film. Jongeren die net starten op het pad van liefde en seksualiteit of hun eerste ervaringen opgedaan hebben. De film is bedoeld om jongeren aan het denken te zetten over keuzen, bijvoorbeeld rond maagd willen blijven of niet, veilige seks, waar je het wel en niet met je ouders over hebt, tienerouderschap en prostitutie. De boodschap is: maak je eigen keuzes in liefde, relaties en seksualiteit. Door het zien van voorbeelden van andere jongeren krijgen jongeren meer zelfvertrouwen om ook eigen keuzes te maken.

De film is geschikt voor jongeren om zelf te bekijken - de elf filmpjes zijn afzonderlijk te bekijken op YouTube -, maar kan ook gebruikt worden in het jongerenwerk en het onderwijs. Ook niet-zwarte jongeren kunnen zich herkennen in wat de jongeren in de film naar voren brengen. Bij de dvd zit een handleiding voor de begeleider met suggesties voor verdiepende vragen om een discussie op gang te brengen. Op www.rutgersnissogroep.nl is de dvd 'Just like U. Love & sex in 11 true stories' vanaf 4 maart te bestellen voor E 15,- (exclusief handling- en verzendkosten). Op de dvd staan behalve de Nederlandstalige film ook de elf losse filmverhalen en de Engels ondertitelde versie van de film.

'Just like U' is een uitgave van de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit en geproduceerd door Ejed productions. De film is tot stand gekomen in samenwerking met Irma Accord, Clark Accord en Anousha Nzume (Ejed Productions), Fatima Boudokkar en Nathaly Mercera (Importante, Centrum voor Emancipatie), Ursula van Dijk (Enzovoort, Innovatie in emancipatie), Doris Vidda (Afrikaanse Sociale Activering Platform), Ben Serkei (MOVISIE), Harold Roseval en Ilene Michel (Bureau Home Party & Innovation). De film is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de International Planned Parenthood Federation (IPPF).


---



Ingezonden persbericht