Gemeente Oirschot

Raadsbijeenkomsten

RAADSBIJEENKOMSTEN:

Op dinsdag 10 maart 2009 vinden de volgende openbare bijeenkomsten van de raad plaats:

q VRAGEN-UUR:

Vanaf 19.30 uur kunnen raadsleden en burgerraadsleden in de raadszaal vragen aan de portefeuillehouders stellen.

q OPINIËRENDE RAADSBIJEENKOMSTEN:

Vanaf 20.30 uur worden opiniërende raadsbijeenkomsten gehouden voor (burger)raadsleden waarbij ook de toehoorders in de tweede termijn gelegenheid krijgen om een vraag te stellen of om een korte visie weer te geven.

Sessie I:

Locatie : raadszaal

Voorzitter : de heer Ad Kemps

Thema : "Fusie muziekscholen"

Tijd : 20.30 uur tot 21.30 uur

Specialisten: Uitgenodigd zijn:


- De heer Marcel Hendriks, directeur Muziek- en Dansinstituut Best-Oirschot


- De heer Tony Klaasen, voorzitter van de nieuwe stichting Centrum voor Kunst en Cultuureducatie


- De heer Gerard van Buul, projectleider fusie muziekscholen Best-Oirschot en Hilvarenbeek e.o.

Stukken: - Concept raadsvoorstel;


- Convenant;


- Overzicht financiële gevolgen fusie muziekscholen Best-

Oirschot en Hilvarenbeek e.o.;


- Ondernemingsplan.

Sessie II:

Locatie : commissiekamer beneden

Voorzitter : de heer Frans Stikkelbroeck

Thema I : "Minimabeleid"

Tijd : 20.30 uur tot 22.30 uur

Specialisten: Uitgenodigd is:


- De heer Wim Wijsbek, beleidsmedewerker ISD de Kempen

Stukken: - Concept raadsvoorstel;


- Kadernota Minimabeleid 2009;


- Doorrekening extra gemeentelijke uitgaven n.a.v. de Kadernota Minimabeleid ISD de Kempen;


- Reactie Cliëntenplatform ISD de Kempen.

Zie ook de raadsagenda op deze website.

Voorstel fusie Muziek- en Dansinstituut Best-Oirschot en Muziekschool Hilvarenbeek e.o.

Op 10 maart vormt de gemeenteraad zijn mening over de voorgenomen fusie van het Muziek- en Dansinstituut Best-Oirschot en de Muziekschool Hilvarenbeek e.o. per 1 augustus 2009. Volgens planning neemt de raad op 31 maart een besluit.

Genoemde instellingen zijn nu nog gemeenschappelijke regelingen. De besturen van die instellingen zijn samengesteld met wethouders, burgemeesters en raadsleden.

De gemeenten Best, Hilvarenbeek, Reusel-De Mierden en Oirschot willen komen tot één geprivatiseerde instelling (een stichting) voor muziekonderwijs binnen die gemeenten.

Het voorstel dat de gemeenteraad bespreekt gaat over:


- het opheffen van de gemeenschappelijke regeling voor het Muziek- en Dansinstituut Best-

Oirschot en de gemeenschappelijke regeling voor de Muziekschool Hilvarenbeek e.o. per 1

augustus 2009.


- het sluiten van een convenant tussen de nieuw opgerichte Stichting Centrum voor Kunst- en

Cultuureducatie enerzijds en de gemeenten Best, Hilvarenbeek, Oirschot en Reusel-De Mierden

Anderzijds en over de inhoud van dat convenant. Daarin zijn de intenties over beleid en subsidies

voor de periode 1 augustus 2009 tot en met 31 december 2013 vastgelegd.

De fusie gaat gepaard met eenmalige kosten die naar rato verdeeld worden over de 4 gemeenten.

De redenen voor de fusie

Door de schaalvergroting ontstaat een sterke, professionele organisatie die ook op langere termijn kan voldoen aan de veranderende vraag en kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen zoals vragen uit het onderwijs en het verenigingsleven. Een verbreding van het aanbod met andere kunst- en cultuureducatieve vormen behoort hierdoor tot de mogelijkheden. Ook kan door schaalvergroting efficiënter en effectiever gewerkt worden. Verder is de huidige bestuursvorm gedateerd en hebben de gemeenteraden al eerder aangegeven dat zij een duidelijke relatie willen tussen subsidieverlening en te leveren prestaties.

Werkgelegenheid

Na afronding van de besluiten van de raden van de vier betrokken gemeenten krijgen alle medewerkers van de gemeenschappelijke regelingen ontslag. Gelijktijdig krijgen zij een nieuw arbeidscontract bij de nieuwe stichting dat 1 augustus 2009 ingaat.

De besturen van de twee instellingen hebben door middel van een sociaal statuut en een sociaal plan de rechtspositie en de verworven rechten van de medewerkers gewaarborgd. Hierdoor kan de overgang soepel verlopen. De gemeenten geven een werkgelegenheidsgarantie af voor de komende 4 jaren hetgeen betekent dat de gemeenten de totale werkgelegenheid niet in gevaar brengen.

Wat verandert er voor de leerlingen van de muziekscholen ?

Er verandert voorlopig niets. De scholen gaan uit van continuïteit. De leslocaties en het cursusaanbod blijven gelijk. Op termijn kan het aanbod groter of anders worden.

Kadernota Minimabeleid 2009

De ISD de Kempen (intergemeentelijke sociale dienst) bezig met het opstellen van een nieuwe kadernota Minimabeleid voor 2009. Op 10 maart bespreekt de raad de "Kadernota Minimabeleid 2009, gemeente Oirschot "in een opiniërende raadsvergadering. We nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. Op 31 maart leggen we de kadernota voor aan de raad in een besluitvormende vergadering.

In 2007 vond in Eersel een Armoedeconferentie plaats. Hieraan namen gemeentelijke bestuurders, ISD de Kempen en maatschappelijke organisaties deel. Hierna hebben de Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden eind 2007 hun beleid met betrekking tot de financiële regelingen voor inkomensondersteuning geëvalueerd. Ook is toen besloten om in 2008 vernieuwend minimabeleid te ontwikkelen en deze beleidsmatig te vertalen voor de periode vanaf 2009.

Het initiatief tot het vormgeven van aanvullend vernieuwend beleid is genomen in de vergadering van de ISD-Stuurgroep van 12 juni 2008. Ook de relatie met andere gemeentelijke beleidsvelden en het convenant "Kinderen doen mee" is meegenomen. Er heeft dan ook regionaal ambtelijk overleg plaatsgevonden. Hieraan namen ISD de Kempen en beleidsmedewerkers Welzijn van de Kempengemeenten deel. De uitkomsten van dit overleg zijn betrokken bij de totstandkoming van de Kadernota

Met deze Kadernota streven we naar een regionale afstemming op basis van gezamenlijke uitgangspunten en Kempenbrede gelijkheid voor burgers.