Hoogheemraadschap van Rijnland


Katwijk

Droge voeten en schoon water in Katwijk

Publicatiedatum : 3 maart 2009
De gemeente Katwijk en het hoogheemraadschap van Rijnland hebben het Waterplan Katwijk vastgesteld. Ze gaan samenwerken aan schoon, gezond, helder en veilig water in Katwijk. Voor de komende 10 jaar zijn hiervoor concrete maatregelen afgesproken die staan vermeld in het Waterplan.

Maatregelen

De klimaatverandering zorgt (met kortere maar heftigere regenbuien) voor een grote piekbelasting van de riolering. De gevolgen hiervan zijn overstorten van ongezuiverd rioolwater in de sloten en de Oude Rijn. Hierdoor verslechtert de waterkwaliteit. Om de grotere hoeveelheid water beter aan te kunnen, koppelt de gemeente het regenwater af van de riolering. Het opgevangen (relatief schone) regenwater wordt apart afgevoerd. Bij nieuwbouwprojecten wordt al direct een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Maar er gebeurt meer, bijvoorbeeld het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. Dit komt de kwaliteit van het water ten goede en er is op die manier meer waterberging mogelijk. Daarnaast krijgen ook grondwater en recreatie veel aandacht in het Waterplan.

Help mee!

Ook inwoners van de gemeente Katwijk kunnen meehelpen het water in de gemeente schoon, gezond, helder en veilig te houden. Bijvoorbeeld door een regenton te plaatsen in de tuin of door de auto niet meer op straat te wassen in gebieden, waar de straatriolering is afgekoppeld. Allemaal zaken die er voor zorgen dat het riool minder belast wordt, waardoor er minder overstort plaats vindt en de (zwem)waterkwaliteit verbeterd. Inwoners van Katwijk worden hier later nog uitgebreider over geïnformeerd.

Het Waterplan is digitaal beschikbaar op www.katwijk.nl en www.rijnland.net. Ook kunt u hier volgen welke maatregelen uit het Waterplan uitgevoerd worden.
'Droge voeten, schoon water!'