Unie KBO


Input voor bezuinigingsplannen

04-3 " Ouderen willen het hunne (aan de recessie) bijdragen, maar ze willen niet op meer terreinen - zorg, AOW en pensioenen en werkgelegenheid - tegelijk onevenredig hard getroffen worden. " Dat stelt CSO-voorzitter Van Soest in een open brief aan de fractievoorzitters van de drie grote partijen.

De inhoud van de brief kunt u hieronder lezen.

Geachte mevrouw Hamer, geachte heren Van Geel en Slob,

De komende dagen bespreekt u bezuinigingsopties in het kader van de recessie en het dreigende begrotingtekort. Namens Unie KBO, de PCOB, de NVOG en het NOOM, partners in CSO-verband met samen meer dan een half miljoen leden, wil ik in dit verband enkele punten onder uw aandacht brengen.

We zullen in Nederland met zijn allen de lasten moeten dragen van deze recessie, ieder naar vermogen. We constateren dat veel van de voorgestelde maatregelen specifiek ouderen treffen. Ouderen willen het hunne bijdragen, maar ze willen niet op meer terreinen - zorg, AOW en pensioenen en werkgelegenheid - tegelijk onevenredig hard getroffen worden.

Ingrepen in de Zorg
De samenwerkende landelijke ouderenorganisaties zijn tegen verdere ingrepen in de AWBZ. Geleidelijke bezuinigingen hebben in de loop der jaren de langdurige zorg tot een onverantwoord niveau verschraald. Recentelijk is opnieuw voor ruim een miljard bezuinigd. Nieuwe ingrepen hebben onmiddellijk effect voor met name kwetsbare ouderen die voor hun kwaliteit van leven afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning. Uit recente koopkracht-berekeningen van NIBUD blijkt dat met name ouderen met hogere zorgkosten onevenredig hard worden getroffen.
Daarnaast dringen we er bij u op aan om te leren van het verleden en geen bezuinigings-maatregelen te nemen die niet werken, maar wel veel maatschappelijke onrust veroorzaken. De medicijnknaak uit de jaren tachtig is daarvan een voorbeeld. Ook eigen betalingen, in welke vorm dan ook, hebben nooit geleid tot matiging van zorggebruik.

Pensioenen en AOW
Flexibilisering van de AOW-leeftijd is voor ons een bespreekbare optie mits dit geschiedt op basis van vrijwilligheid en rekening gehouden wordt met de problematiek van de zware beroepen. Een eventuele ingreep in de hoogte van de AOW is onaanvaardbaar.
Bevriezen of zelfs verlagen van pensioenuitkeringen heeft voor ouderen verstrekkende en oneerlijke gevolgen. Verlaging van de nominale pensioenen is geen optie. Anders dan jongeren zijn ouderen veelal niet meer in staat om de schade door dit soort bezuinigingen te herstellen door een (beter) betaalde baan te zoeken, meer uren te werken, langer door te werken of geld te sparen. We wijzen u erop dat de ontwikkeling van het besteedbare inkomen van 65-plussers de laatste vijf jaar reeds is achter gebleven bij dat van werkenden.
Wij verzoeken u er bij de regering voor de korte termijn op aan te dringen de maximale flexibiliteit die de pensioenwetgeving mogelijk maakt, toe te passen bij het oplossen van de ontstane problematiek. Voor de iets langere termijn zou het wenselijk zijn de bestaande wetgeving nog eens tegen het licht te houden teneinde eventuele onvolkomenheden er uit te halen.

Werkloosheidsuitkeringen
Door de economische crisis dreigt veel kennis en ervaring verloren te gaan, die de Nederlandse economie over enkele jaren, gelet op de demografische ontwikkelingen, hard nodig zal hebben. Verkorting van de periode dat werklozen een uitkering ontvangen heeft grote gevolgen voor oudere werklozen, des te meer als dit samengaat met een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en de AOW-leeftijd. De kansen op herintreding voor vijftigplussers, die enige tijd niet meer hebben deelgenomen aan het arbeidsproces, zullen snel en drastisch afnemen. Voor hen resteert in dat geval een lange periode in de bijstand. Wij pleiten voor maatregelen, die voorkomen dat zij aan de kant komen te staan, die hen begeleiden van werk naar werk en in staat stellen langer aan de slag te blijven in een passende omgeving.

Wij wensen u vruchtbare besprekingen toe om tot weloverwogen oplossingen te komen, die de lasten ook evenredig verdelen over verschillende bevolkingsgroepen, jong en oud, werkend en niet werkend.

Hoogachtend,

Drs. G. van Soest,
Voorzitter CSO