Amsterdam RAI

VIVANTE 43 CABRIO CRUISER UITGEROEPEN TOT HISWA BOOT VAN HET JAAR 2009

Amsterdam, 4 maart 2009 - De Vivante 43 Cabrio Cruiser van Vivante Yachts uit Sneek is uitgeroepen tot HISWA Boot van het Jaar 2009. Dit maakte juryvoorzitter Hugo van Wieringen, directeur van Azure Naval Architects, gisteravond bekend tijdens de exposantenborrel van de watersportbeurs. De genomineerde en winnende boten zijn nog tot en met zondag 8 maart op de HISWA 2009 in Amsterdam RAI te zien.

Close finish
In totaal waren drie motorboten voor de eretitel genomineerd. De einduitslag kwam tot stand na vaarimpressies en een laatste stemmingsronde onder alle juryleden. Daarbij wist de Vivante 43 Cabrio Cruiser de Vedette 10.30 V/OK van Vedette Jachtbouw en de 36' Gently van Serious Yachts nipt achter zich te laten. "Alle drie de schepen hebben hun verwachtingen zeer goed waar weten te maken tijdens de vaarimpressies. Dat bleek ook wel uit de einduitslag die heel dicht bij elkaar lag. Toch wist de Vivante met name op het punt innovatie hoger te scoren dan de andere twee genomineerde boten en dat heeft de uiteindelijke doorslag gegeven", aldus juryvoorzitter Hugo van Wieringen. Naast het innovatieve karakter keek de jury voor de beoordeling naar design, constructie, vaareigenschappen en prijs/kwaliteitverhouding. Daarnaast werd van alle boten het geluidsniveau bij verschillende snelheden, de vaarsnelheid bij volle kracht, de draaicirkel, de stopweg vanuit volle snelheid en de bestuurbaarheid bij achteruit varen apart gemeten.

Vivante 43 Cabrio Cruiser
De Vivante 43 Cabrio Cruiser zit volgens de jury erg goed in elkaar. "Je kunt zien dat de bouwers hun ervaringen uit hun verhuurbedrijf goed door hebben weten te vertalen in deze boot," merkte de jury op. Lars en Bregina van Straten van Vivante Yachts zijn superblij met de prestigieuze prijs: "Natuurlijk hoopten we hierop, maar het was ons al wel duidelijk geworden dat de jury over alle genomineerde boten enthousiast was, dus de uitslag was echt superspannend. We hebben zoveel tijd gestoken om tot een in onze ogen perfect schip te komen. Dat we nu de titel HISWA Boot van het Jaar 2009 mogen voeren, is een kroon op ons werk."

Goed doordacht
Een groot gebruiksgemak onder alle omstandigheden was de insteek van de jachtbouwers bij de ontwikkeling van het jacht. "Daar zijn ze goed in geslaagd", oordeelde de jury. "Er zijn consequente keuzes gemaakt in het ontwerp en dat heeft zeer goed uitgepakt. Over de indeling is erg goed nagedacht met slimme details als verhoging van het zitgedeelte om vrij zicht en eronder ruimte voor een hut met stahoogte te creëren. De verwisselbare leuning van een gedeelte van de zithoek kan omgezet worden in een meevaarbank voor twee personen met de stuurman en de stuurstand maakt daadwerkelijk onderdeel uit van het zitgedeelte. Bovendien is het schip ergonomisch sterk ontworpen en is er in het interieur erg veel aandacht besteed aan de details", waren de positieve bevindingen van de jury "Een prachtig gelijnd en compleet schip dat ook bij minder goede weersomstandigheden voor veel vaargenot zal zorgen."

Overige genomineerden
Ook de Vedette 10.30 V/OK en de 36'Gently van Serious Yachts wisten hoge ogen te gooien bij de juryleden: "De Vedette 10.30 V/OK is voor sommigen wellicht op het eerste gezicht niet een heel spannend schip, maar beantwoordt wel perfect aan de wensen van de doelgroep van motorbootvaarders die zorgeloos rond willen kunnen toeren", concludeerde de jury. De afwerking, het bedieningsgemak en de vaareigenschappen maakten indruk op de juryleden. "Het concept van deze degelijke boot is goed doordacht, waarbij de prijs/kwaliteitverhouding ongetwijfeld ook veel mensen aan zal spreken. Het innovatieve van deze boot betreft met name het productieproces, dat het mogelijk maakt een dergelijk schip te bouwen voor een zeer acceptabele prijs." De 36' Gently van Serious Yachts vond de jury een verrassende boot met originele styling. "Alles klopt aan deze boot", was een veelgehoorde reactie. Op criteria als vaareigenschappen, motorgeluid, afwerkingsniveau en techniek wist de 36' Gently met name hoog te scoren. "Een boot waar de liefhebber meteen voor zal vallen" en "Vertrouwenwekkend", waren uitspraken die tijdens het juryberaad naar voren kwamen.

Jury
De jury is samengesteld uit redacteuren van de Nederlandse watersportmedia (Waterkampioen, Yacht Vision Magazine, De Telegraaf (Vaarkrant), Nautique, Motorboot en Motorjacht) en een technisch specialist. In aanloop naar de eerste jurybijeenkomst konden alle individuele juryleden hun favoriete boten kenbaar maken. De lijst die hieruit ontstond, werd tijdens een eerste jurybijeenkomst op de HISWA te water besproken. Daar kwam een shortlist van zeven boten uit naar voren die uitgenodigd werden om deel te nemen aan de testdag, waarna de drie nominaties bepaald zijn. De totaalscore van alle individuele juryleden op de criteria design, constructie, vaareigenschappen, innovatief karakter en prijs/kwaliteitverhouding bepaalde uiteindelijk de winnaar.

Deelnemersvoorwaarden
De criteria om mee te kunnen doen aan de verkiezing zijn: een minimale lengte van zeven meter van het schip, in 2007 of 2008 gebouwd en al daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar. Bovendien moeten de boten beschikbaar zijn voor de testdag die ieder jaar in oktober plaatsvindt en voor presentatie op de HISWA 2009.

HISWA Amsterdam Boat Show 2009
HISWA Amsterdam Boat Show 2009 vindt plaats van dinsdag 3 tot en met zondag 8 maart in Amsterdam RAI. Meer informatie over de HISWA Boot van het Jaar 2009 en de watersportbeurs is te vinden op www.hiswa.nl.

Noot voor de redactie/