Ingezonden persbericht


Verbouwindex: aantal voorgenomen verbouwingen daalt licht

Ruim een op de tien woningeigenaren (13%) is van plan om binnen nu en een jaar een grote verbouwing aan de woning uit te voeren. De Verbouwindex is in februari uitgekomen op 9, een daling van één punt ten opzichte van een maand eerder. Zowel onder huurders als kopers is de animo om binnen een jaar een grote verbouwing uit te voeren licht gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van WoonKennis onder ruim 700 woonconsumenten ten behoeve van de Woonindex.

Voor de Woonindex berekent WoonKennis maandelijks negen indexcijfers op basis van uniek onderzoek. Met deze cijfers volgt WoonKennis de stemming van de woonconsument met betrekking tot verhuizen, klussen en verschillende aankopen voor de woning in de tijd. Door deze resultaten naast elkaar te zetten, geeft de Woonindex van WoonKennis de ontwikkelingen binnen de woonsector in één oogopslag weer.

In de Verbouwindex wordt aan woonconsumenten gevraagd in welke mate ze van plan zijn binnen nu en een jaar een grote verbouwing uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld een verbouwing van de zolder zijn, of het laten plaatsen van een uitbouw.

Lichte daling Verbouwindex
Na een daling van drie punten in december 2008, steeg de Verbouwindex in januari 2009 naar 10. In februari 2009 daalde de animo onder Nederlandse woonconsumenten om een grote verbouwing aan de eigen woning uit te voeren licht ten opzichte van de maand ervoor. Hierdoor is de index in februari uitgekomen op 9.

Verbouwindex (in %)
oktober 2008 november 2008 december 2008 januari februari 2009 2009

Verbouwindex 10 11 8 10 9 Bron: WoonKennis, februari 2009

Animo lager onder huurders en kopers Gemiddeld 13% van de huiseigenaren is van plan om binnen nu en een jaar een grote verbouwing uit te voeren. Dit is een daling van een punt ten opzichte van januari. In december hadden kopers het minste animo om te gaan verbouwen. De Verbouwindex stond in december op 11, na in oktober en november op 14 uit te zijn gekomen.

De Verbouwindex voor huurders zit maandelijks gemiddeld 10 punten onder die van de kopers. In februari is de Verbouwindex voor huurders uitgekomen op 3, een daling van een punt ten opzichte van januari. Ook in december stond de Verbouwindex op 3, terwijl in november nog een animo van 5 werd gemeten onder huurders.

Verbouwindex (in %)
oktober 2008 november 2008 december 2008 januari februari 2009 2009

Huurders 4 5 3 4 3 Kopers 14 14 11 14 13 Bron: WoonKennis, februari 2009




Dat kopers vaker dan huurders aangeven te gaan verbouwen, komt onder andere doordat eigenaren zelf kunnen beslissen of ze een grote verbouwing willen uitvoeren, terwijl huurders hierbij vaak afhankelijk zijn van de verhuurder. Hierdoor hebben kopers meer opties om de eigen woning te verbouwen.

Sinds augustus 2003 hebben huurders op basis van het klusrecht of de wet Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) wel mogelijkheden om de woning te verbouwen. Deze wet houdt in dat een huurder in overleg met de corporatie veranderingen kan aanbrengen, mits die de verhuurbaarheid niet schaden en geen waardedaling van de woning tot gevolg hebben. Uit onderzoek van WoonKennis voor het WoonKennis Jaarrapport blijkt dat van alle huurders 46% op de hoogte is van deze mogelijkheid.

Uit de Bewonersscan van USP Marketing Consultancy blijkt daarnaast dat 15% van de huurders wel wil verbouwen, maar denkt dat dit niet mag. Er zit derhalve een gat tussen het aandeel huurders dat van plan is een verbouwing door te voeren en het aandeel dat dit zou willen. Een grotere bekendheid van de wet ZAV zou de verbouwgeneigdheid dus kunnen vergroten.

Rekenmethode Verbouwindex
De Verbouwindex is opgebouwd uit het percentage consumenten dat aangeeft in het komende jaar zeker zijn woning te gaan verbouwen. Hierbij wordt de helft van het percentage mensen opgeteld die zegt dit waarschijnlijk te gaan doen. De letterlijke vraag die aan respondenten gesteld is, luidt: "In welke mate bent u van plan binnen nu en een jaar een grote verbouwing uit te voeren? U kunt hierbij denken aan een nieuwe keuken of badkamer, maar ook een uitbouw of het verbouwen van de zolder."

Woonindex
De Verbouwindex is een onderdeel van de WoonKennis Woonindex. In dit unieke onderzoek worden maandelijks negen indicatoren bijgehouden die een beeld schetsen van het gedrag van de woonconsument:

· Woningverkoopindex

· Woningkoopindex

· Verhuisindex

· Verbouwindex

· Interieurindex

· Energiebesparingsindex

· Verfraaiindex

· Onderhoudsindex

· Tuinindex

Voor meer informatie over de WoonKennis Woonindex kunt u contact opnemen met Jesse van Wayenburg (vanwayenburg@bouwkennis.nl, 010 2066996).

WoonKennis is een product van BouwKennis, uitgever van marktinformatie over de bouw-, installatie-, woon-, en vastgoedmarkt. De producten van WoonKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het strategisch beleid.



Ingezonden persbericht