Amsterdam RAI

ROSCHMARINE WINT HISWA INNOVATIEPRIJS 2009 MET TRUDESIGN KUNSTSTOF KOGELAFSLUITER MET SENSOR

Uit de drie producten die in de race waren voor de HISWA Innovatieprijs 2009 is de Trudesign kunststof kogelafsluiter met sensoren als winnaar naar voren gekomen. Dit werd gisteravond bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking aan het einde van de openingsdag van de watersportbeurs. Alle genomineerde producten zijn nog tot en met zondag 8 maart te bekijken op de HISWA 2009 in Amsterdam RAI.

Trudesign kunststof kogelafsluiter met sensor
Rosch Marine uit Zaandijk, T: 075 - 6218072, stand 01.201 www.roschmarine.nl

De afsluiters die voldoen aan de gestelde ISO 9093-2-2002 norm, zijn voorzien van sensoren om via het controlepaneel de open en gesloten stand van de afsluiter te kunnen aflezen. De sensor kan eenvoudig op de startschakelaar worden aangesloten, waarbij de motor alleen gestart kan worden indien de afsluiter in open positie staat. "Watersporters kunnen hiermee ernstige schade aan de motor, aggregaat of watermaker voorkomen", aldus de jury. De afsluiters zijn bovendien breed toepasbaar dankzij de beschikbaarheid in vijf verschillende maten.

Overige genomineerde producten:

Q-Snap gewaarborgde drukknoop met spanfunctie voor buiskappen en dekzeilen Perfix International uit Oud-Alblas, T: 0184-694456, stand 04.205 www.q-snap.nl

Q-SNAP is een nieuw, gepatenteerd roestvrijstalen sluitsysteem, waarbij een normale drukknoop wordt geborgd, terwijl het bovendien een spanfunctie heeft. Tegelijk met het sluiten wordt het doek gespannen. Hierdoor kunnen zelfs mensen die minder krachtig zijn de dekzeilen eenvoudig, licht en geborgd sluiten. "Een eenvoudige en effectieve toepassing voor het snel en netjes af kunnen sluiten van je boot", oordeelde de jury. "Over de materialen en uitvoering is goed nagedacht. Het drukgedeelte dat op de boot bevestigd wordt, is voorzien van een opstaand haakje waar de drukknoop van het zeil achter gehaakt wordt. Zo ontstaat een soort hefboomfunctie die het zeil strak trekt en wat minder kracht kost. Veel mensen zullen het probleem van het niet makkelijk snel en strak aan kunnen brengen van het dekzeil herkennen. De Q-SNAP biedt daar een goede oplossing voor."

Navigatiesoftware voor mobiele telefoons
Navionics - Italië, T: + 39 0584 - 329111, stand 01.116 www.navionics.com

Navionics Mobile is een nieuw navigatie softwareprogramma dat op de meest recente modellen van mobiele telefoons geïnstalleerd kan worden. Hiermee kunnen maritieme kaarten van de telefoon afgelezen worden. "Het is niet zo dat dit product te beschouwen is als volwaardig navigatiesysteem voor op het water, maar je kunt kleine brokjes kaart downloaden van het gebied waarin je vaart. Het is hiermee dus interessant voor iedere watersporter die geen volwaardige kaartplotter aan boord heeft. Dit product zal met name sloepenvaarders aanspreken", aldus de jury.

Criteria
Het voornaamste doel van de in 1994 in het leven geroepen HISWA Innovatieprijs is exposanten te stimuleren hun nieuwste producten op de HISWA te presenteren en het publiek de laatste productontwikkelingen te laten zien. Criteria waarop de jury de inzendingen beoordeelt, zijn het vernieuwende karakter van het product, toepasbaarheid van het product, belang voor de consumentenmarkt en acceptabel prijsniveau. Bovendien moet het product middels een noviteitenformulier bij de HISWA organisatie zijn aangemeld, al daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar zijn en vanzelfsprekend gepresenteerd worden op de beurs.

Beoordelingsprocedure
De beoordelingsprocedure bestaat uit twee juryrondes. Na het nodige voorwerk verricht te hebben, kwam de jury tot een shortlist waar uiteindelijk de drie genomineerden uit voortvloeiden. Een tweede stemmingsronde onder alle juryleden bepaalde de winnaar van de HISWA Innovatieprijs 2009.

Jury
De jury van de HISWA Innovatieprijs bestaat uit voorzitter Dick William Harinck (interim-hoofdredacteur Waterkampioen), Jeff Hollestelle (technisch redacteur Waterkampioen),

ir. Jouke van der Baan (jachtontwerper), Willem Pullen (voormalig directeur Kelvin Hughes Observator), dr. ir. J.A. Keuning (TU Delft, scheepshydromechanica), Johan A.C. Rutten M.Sc. (directeur Nederlands Instituut voor Navigatie) en prof. ir. Jac Spaans (voormalig professor TU Delft en voormalig directeur Nederlands Instituut voor Navigatie).

HISWA 2009
HISWA 2009 vindt nog tot en met zondag 8 maart plaats in Amsterdam RAI. De beurs is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag 5 en vrijdag 6 maart van 10.00 tot 22.00 uur. Jongeren tot en met 16 jaar hebben gratis toegang.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.hiswa.nl.

Amsterdam, 4 maart 2009

Noot voor de redactie/