Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Oplossing ligt voor de hand: Start met 30minutenbewegen

Nederlandse bevolking is 70 miljoen kilo te zwaar

Bennekom, 4 maart 2009

Alle volwassen Nederlanders zijn samen 70 miljoen kilo te zwaar. Met ons gezamenlijk overgewicht kunnen we maar liefst 135 wedstrijdbaden vullen met vet, zo heeft het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) berekend. Gelukkig is er ook goed nieuws: al dat vet is in één jaar weg te werken als alle Nederlanders minstens vijf dagen per week 28 minuten per dag stevig gaan lopen, bovenop hun huidige beweging.

De Nederlandse bevolking wordt dikker, staat in allerlei rapporten te lezen. Maar exact hoeveel overgewicht Nederland heeft, dat is nog nooit uitgerekend. Tot nu toe: het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen heeft de handschoen opgepakt, in het kader van de landelijke campagne 30minutenbewegen.

In de periode van 1 maart tot en met 24 april loopt de actie Start met 30minutenbewegen, met meer dan drieduizend locaties waar Nederlanders kunnen ruiken aan nieuwe sport- en beweegactiviteiten in hun omgeving. In heel Nederland hebben burgemeesters en wethouders voor lokale of regionale radio een peptalk uitgesproken die op verzoek van NISB is geschreven door taalkunstenaar Bart Chabot. De actie is tot stand gekomen in samenwerking met sportbonden, provinciale sportraden, GGD'en, welzijnsorganisaties en sportservicepunten. De actie wordt ondersteund met opvallende posters met een oproep aan consumenten om vandaag nog in te schrijven via www.30minutenbewegen.nl : 'Start met 30minutenbewegen en ruik eens aan.'

Het aanbod en de media-aandacht zijn er dus, maar nu moeten de Nederlanders zelf nog in beweging komen. Bewegen is bij uitstek geschikt om overgewicht tegen te gaan, naast andere voordelen als meer contacten, meer conditie en een beter gevoel over jezelf. Om nog meer Nederlanders over de streep te trekken, heeft NISB niet alleen berekend hoeveel overgewicht er is, maar ook hoe eenvoudig het is om dat overgewicht te lijf te gaan.

Hoezo 70 miljoen kilo overgewicht?
NISB heeft berekend hoeveel Nederlanders vanaf 21 jaar een te hoge body mass index (BMI) hebben en hoe zich dat vertaalt naar het aantal kilo's overgewicht. Mannen zijn goed voor 37 miljoen kilo overgewicht en vrouwen voegen daar nog eens 33 miljoen kilo aan toe. Dat totaal van 70 miljoen kilo overgewicht is zo'n enorm en niet te bevatten getal dat gezocht is naar een vergelijking. Wat blijkt: neem een gemiddeld wedstrijdbad van 25 meter lang en acht baantjes breed en een gemiddelde diepte van 1.40 meter. Die 70 miljoen kilo vullen dan maar liefst 135 van dat soort baden!

Een kilo vet staat gelijk aan 7.000 kcal die moeten worden verbrand. Dat gegeven is losgelaten op de 12,5 miljoen volwassen Nederlanders en hun totale overgewicht. Wie stevig doorloopt of jogt, verbrandt gemiddeld 5,5 kcal per minuut. Helemaal doorberekend, komt dit neer op 260 dagen 28 minuten per dag extra bewegen: dan is de 70 miljoen kilo weggewerkt. Dus: wie minstens vijf dagen per week een half uur stevig beweegt, doet mee in de race tegen de groei van het gezamenlijk overgewicht in Nederland. De berekening heeft geen rekening gehouden met het aantal volwassenen dat fysiek niet in staat is (extra) te bewegen en ook niet met de invloed van voeding op het gewicht

Strijd tegen overgewicht
Vijf procent van de totale jaarlijkse sterfte in Nederland ontstaat door overgewicht. Overgewicht levert volgens berekeningen van het RIVM de Nederlandse samenleving een kostenpost van 1,2 miljard, overeenkomend met 2 procent van de totale zorguitgaven in Nederland.

"De Nederlandse samenleving kan miljoenen bezuinigen op zorgkosten en op de kosten van arbeidsverzuim, als veel meer Nederlanders zorgen dat ze dagelijks een half uur bewegen", aldus Clémence Ross, directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. "Deze actuele berekening maakt des te duidelijker hoe zwaar we aan dit onderwerp moeten tillen én hoe simpel het kan zijn om het op te lossen. Een actieve leefstijl is broodnodig. Nederlanders kunnen er zelf veel aan doen door gebruik te maken van het aanbod, maar we moeten ook veel meer stil staan bij de invloed van de omgeving op het beweeggedrag. Er worden nog steeds wijken bedacht zonder logische fiets- en wandelroutes en gebouwen neergezet met de lift centraal in beeld en het trappenhuis weggestopt. Maak de gezonde keuze de gemakkelijke keuze!"

Informatie voor de redactie,