Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 maart 2009

Vragen van Eerste Kamer lid Rehwinkel (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

over racismeconferentie


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht ´Negatieve beeld racismeconferentie onterecht´ met uitspraken van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay?{1}


2. Deelt u haar oproep dat alle landen hun partijdigheid aan de kant moeten schuiven en aan een akkoord moeten werken om discriminatie de wereld uit te helpen?


3. Hoe oordeelt u over haar uitspraak: ´Als dat niet gebeurt, heeft dat mogelijk nog jarenlang gevolgen voor het hele scala aan mensenrechtenactiviteiten´?


4. Heeft u inmiddels een besluit genomen inzake deelname van Nederland aan de Durban Review Conferentie (20-25 april 2009)?{2} Zo nee, wanneer verwacht u dit besluit (uiterlijk) te zullen nemen? Houdt u hierbij rekening met de reeds (eerder vanuit de Eerste Kamer gevraagde) mogelijkheid om over uw besluitvorming overleg met de Staten-Generaal te voeren?


5. Is wat u betreft sprake van druk van de Verenigde Staten op Europese landen om de conferentie te boycotten? Zo nee, hebben de VS een verzoek tot u gericht inzake deelname aan de conferentie dan wel opvattingen dienaangaande kenbaar gemaakt? Zo ja, welk(e)?


6. Indien u heeft besloten/besluit dat Nederland de VN-conferentie tegen racisme in Genève niet zal bijwonen, waarom is ons land dan wel in 2001 bij de VN-conferentie in Durban aanwezig geweest?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Trouw, 2 maart 2009
{2} HdEK 2008-2009, 31 700 V, brief van de Minister van Buitenlandse Zaken aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van 22 december 2008.