Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 4 maart 2009

Economische crisis Amersfoort: nu acties en straks bezuinigen

Amersfoort heeft voor de korte termijn acties uitgezet om in te grijpen in de gevolgen van de economische crisis. Op lange termijn, vanaf volgend jaar, verwacht het college van burgemeester en wethouders te moeten bezuinigen. Het belangrijkste doel is om de gevolgen van de crisis voor inwoners en bedrijven te verzachten.

Daarmee is ook meteen de beperkte invloed van het college en de gemeente aangegeven. De aanpak van de wereldwijde crisis wordt veelal door Europese en Haagse maatregelen bepaald. Antwoorden op vraagstukken zoals werkgelegenheid komen dan ook bijvoorbeeld uit Den Haag. Daar heeft de gemeente Amersfoort geen directe invloed op en zeggenschap over.

Kwetsbare groepen
De gemeente zet in op de kwetsbare groepen in de samenleving. De aanspraak op bijstand, schuldhulpverleningen, armoedebeleid en andere voorzieningen zal de komende jaren groeien. Met projecten en straks meer geld voor de hogere bijstandskosten bereidt Amersfoort zich voor op mogelijke scenario's. Inzet is om mensen van 'werk naar werk' te helpen, met scholing en opleiding bijvoorbeeld. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar jongeren en schoolverlaters.

Bedrijfsleven
Ook wordt ingezet op een snelle en doeltreffende aanpak van problemen van bedrijven. In lijn met de Amersfoortse economische visie van Van Ek, zoals eind januari gepresenteerd, wil de gemeente het accountmanagement en de inzet van bedrijfscontactfunctionarissen versterken. Tien producten en diensten van de gemeente, geselecteerd in samenwerking met bedrijven, worden dit voorjaar doorgelicht omdat ze vereenvoudigd worden. De regels rond 'beroepen aan huis' kunnen bijvoorbeeld eenvoudiger.

Wonen en bereikbaarheid
Amersfoort heeft een grote hoeveelheid projecten op stapel staan. Daarbij zit een groot zorgpunt voor het college. Hoe houdt Amersfoort de continuïteit in ontwikkeling er in? Daar waar mogelijk wordt gekeken of er versneld kan worden, zodat eerder begonnen kan worden. Voor huiseigenaren zijn startersleningen en duurzaamheidsleningen beschikbaar om de aankoop van een woning of milieuvriendelijke verbetering van woningen te ondersteunen.

Financiële duidelijkheid
Het college van burgemeester en wethouders is op dit moment nog in afwachting van de maatregelen die het rijk deze maand zal aankondigen. Die maatregelen kunnen bepalend voor het financiële plaatje van de gemeente zijn. Het rijk kan extra bezuinigingen opleggen aan de gemeenten. Het college gaat er daarom vanuit dat naast de aangekondigde acties straks naar bezuinigingen gekeken moet worden. De eerste keer is dat bij de kadernota in april, de concrete uitwerking van maatregelen wordt in oktober bij de begroting 2010 - 2014 verwacht.

Noot voor de redactie,