Ingezonden persbericht


'Samen een gezondere markt'
een initiatief van VTA, LTO en NAV

Persbericht Noordhoek, 4 maart 2009

Akkerbouwers willen betere

prijs voor hun aardappelen

Akkerbouwers willen hun onderhandelingspositie op de aardappelmarkt versterken en een faire prijs beuren voor hun aardappelen, die zijn bestemd voor export en de fritesindustrie. Ze gaan hiertoe een poolfonds vormen waar individuele aardappeltelers de komende weken op kunnen inschrijven. Door transacties en prijzen transparanter te maken en vooral in kwaliteit afwijkende partijen op te kopen, willen de telers een evenwichtiger marktwerking bereiken.

Het gaat om de ongeprijsde aardappelen die nu nog in bewaarplaatsen liggen opgeslagen en van goede kwaliteit zijn. De telers vinden dat deze een prijs behoren op te brengen, die is gebaseerd op de werkelijke vraag en aanbod van partijen van goede kwaliteit.

Het vanmorgen in Eemnes bekendgemaakt plan 'Samen een gezondere markt' is een gezamenlijk initiatief van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA), de LTO-organisaties en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). Volgende week worden in Espel, Bergen op Zoom en Sevenum voorlichtingsbijeen-komsten gehouden voor telers. Als deelnemende telers gezamenlijk met minstens 75% van de nog beschikbare vrije en ongeprijsde aardappelen inschrijven, gaat het plan definitief door. De in oprichting zijnde Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA) neemt hierover voor 25 maart a.s. een besluit.

VTA-voorzitter Louis Beemsterboer zei tijdens de presentatie, dat de markt de afgelopen jaren door het aanbod van mindere kwaliteit en negatieve stemmingmakerij meerdere keren in een negatieve spiraal is geraakt. De prijsvorming is - een enkel jaar daargelaten - volgens hem al een reeks jaren ondermaats. De veranderingen op de markt gaan snel. De opbrengstprijzen op de aardappelmarkt in het noord westelijk deel van Europa worden meer en meer beïnvloed door de in- en verkooppositie van de diverse en groter worden partijen in de keten. ,,Daarom willen wij als telers een vuist maken om op deze wijze een betere prijs te maken voor de aardappelen voor de fritesindustrie en export", aldus Beemsterboer.

Van de oogst van het afgelopen jaar wordt nog een forse hoeveelheid aardappelen bewaard op de akkerbouwbedrijven. Door steeds betere technieken blijft de kwaliteit ervan goed en kunnen de aardappelen nog de komende vier á vijf maanden worden bewaard. Een fors deel van de aardappelen wordt op contract geteeld, waarbij vooraf afspraken worden gemaakt over soort, kwaliteit, hoeveelheid en leveringsdatum. Bij dit nieuwe initiatief gaat het alleen om de nog vrije en ongeprijsde aardappelen. De deelnemende telers stellen 5% van de verkoopopbrengst van deze aardappelen ter beschikking van het fonds.

Door SPA zgn. biedprijzen te laten publiceren en meer telertransacties bij de beurscommissies te laten melden, beogen de akkerbouwers een transparantere prijsvorming en een gezondere marktprijs. De aardappeltelers willen marktverstoring voorkomen door niet tijdig afgenomen hoeveelheden en partijen van mindere kwaliteit (oogstjaar 2008) opkopen. Het plan wordt, indien voldoende telers meedoen, dit jaar bij wijze van proefproject in Nederland uitgevoerd. Als het slaagt wordt samenwerking gezocht met akkerbouworganisaties in Duitsland, Frankrijk en België.

Nadere informatie:

Louis Beemsterboer (VTA, 06 5020 1556), Theo Koekkoek (LTO, 06 5333 6159)

Groeneweg 62, 4759 BB Noordhoek, tel. +31 168 33 59 94,

fax +31 168 33 66 73, info@vtanederland.nl,

www.vtanederland.nl