Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

criminaliteit > Bespreekbaar met het Dilemmaspel


Maak interne criminaliteit bespreekbaar in het team

Diefstal (in welke vorm dan ook) door de eigen medewerkers - interne criminaliteit - is nog altijd een taboe-onderwerp. Het Dilemmaspel, dat het HBD recent heeft ontwikkeld, moet daar verandering in brengen. Met het nieuwe spel kunnen ondernemers het onderwerp spelenderwijs aan de orde stellen tijdens het werkoverleg of een speciaal belegde avond. Het spel is per se niet bedoeld om potentiële fraudeurs binnen het bedrijf op te sporen: het gaat erom lastige situaties oftewel dilemmaâs met elkaar te bespreken, duidelijke afspraken te maken en zo interne criminaliteit te voorkomen.

Wat zou jij doen....?
Zoals de naam aangeeft wordt het spel gespeeld aan de hand van dilemmaâs. De deelnemers bespreken achtereenvolgens een van deze dilemmaâs. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een aantal waardekaarten, bijvoorbeeld eerlijkheid, loyaliteit of collegialiteit. Welke oplossing in het dilemma de deelnemer ook kiest, er kleven altijd vervelende consequenties aan.

Dilemma's
Klik op één van de onderstaande afbeeldingen voor een voorbeeld van een dilemma uit het dilemmaspel
Dilemmaspel-Dilemma-4.gif
Dilemmaspel-Dilemma-3.gif
Dilemmaspel-Dilemma-2.gif
Dilemmaspel-Dilemma-1.gif
Door met elkaar over dergelijke hypothetische situaties na te denken, wordt volgens de bedenkers van het spel de morele ontwikkeling gestimuleerd. De medewerkers denken na over het eigen gedrag, het rechtvaardigheids- en verantwoordelijkheidsgevoel wordt vergroot.

Bestel het Dilemmaspel

Het Dilemmaspel kost ⬠13,50 (exclusief btw en exclusief verzendkosten). Ondernemers in de detailhandel betalen (onder vermelding van het registratienummer) ⬠10,00 excl. btw en verzendkosten.

Bestel het Dilemmaspel>>>