Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Overheid ziet keuze voor open of closed source software onterecht als zwart-wit

Woerden, 4 maart 2009

De overheid mag geen voorkeur uitspreken voor één businessmodel als het gaat om de keuze voor een softwareleverancier. ICT~Office reageert hiermee op het CPB-rapport "Competition, innovation and intellectual property in the software market" dat 3 maart 2009 verscheen. Deze literatuurstudie maakt duidelijk dat de overheid zeer terughoudend moet zijn met het formuleren van beleidsmaatregelen die de werking van de softwaremarkt beïnvloeden. Het rapport wijst er bovendien op dat de overheid in conflict kan raken met het mededingingsrecht bij marktinterventie.

Volgens het actieplan Nederland Open in Verbinding van het ministerie van Economische Zaken, hebben overheden de keuzevrijheid tussen het gebruik van open source of closed source software. De overheid lijkt echter geen mogelijkheid onbenut te laten om aan te geven dat open source software de voorkeur heeft. Ze beïnvloedt daarmee direct de marktwerking en gaat voorbij aan het economisch belang van de softwaresector als geheel.

De softwaresector is voor de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie van grote betekenis. Er zijn ongeveer 1.400 bedrijven actief in deze sector, die met hun ruim 35.000 medewerkers naar schatting meer dan 1,5 miljard euro aan software exporteren. Innovatie komt voort uit ideeën in combinatie met ondernemerschap, niet uit één businessmodel.

Interoperabiliteit

ICT~Office waardeert dat het CPB aangeeft dat bij het formuleren van overheidsinkoopbeleid voor software de keuze voor closed source of open source geen zwart-witzaak is. ICT~Office wil dat de overheid in de softwaremarkt zorgt voor een gelijk speelveld voor softwareaanbieders, waarbij zij op basis van kwaliteit en functionaliteit concurreren. ICT~Office ziet het tot stand brengen van interoperabiliteit en open standaarden als het beste middel om daar inhoud aan te geven, niet de keuze voor een specifiek business model.

Nader onderzoek

Met het CPB is ICT~Office van mening dat nader onderzoek essentieel is naar het belang van software en de ontwikkeling daarvan. ICT~Office dringt daarom bij het Ministerie van Economische Zaken aan op een gezamenlijk onderzoek naar de innovatieve kracht van de gehele Nederlandse softwaresector, zowel open source als closed source.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------
Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht