Ingezonden persbericht


Minister Cramer en Epke Zonderland ontvangen eerste LED-lampen

Friese LED-campagne 'Ik Stap Oer!' officieel van start

Met de overhandiging van de eerste LED-lampen aan minister Jacqueline Cramer (VROM) en Olympisch turner Ekpe Zonderland is de Friese campagne 'Ik Stap Oer!' officieel van start gegaan. Elf weken lang kunnen Friezen tegen een sterk gereduceerd tarief LED-lampen aanschaffen. Fryslân is de eerste provincie in Nederland die het initiatief neemt in het gebruik van LED verlichting.

'LED heeft de toekomst. De ontwikkelingen gaan razendsnel zodat deze lamp kan dienen als vervanging voor het ouderwetse peertje. Fryslân steekt als eerste provincie zijn nek uit om dit mogelijk te maken', aldus minister Jacqueline Cramer tijdens het officiële startmoment in de vestiging van Poiesz Supermarkten in Franeker op woensdagochtend 4 maart.

De 'Ik Stap Oer!'campagne moet er voor gaan zorgen dat Fryslân de komende maanden massaal overstapt op de energiezuinige en milieuvriendelijke LED-lamp. De LED-lamp is een duurzaam alternatief voor de gloeilamp. In 2012 wordt geen enkele gloeilamp meer in de winkel verkocht. Dit is recent verboden door de Europese Unie. De LED-lamp verbruikt 80 tot 90 procent minder stroom. En hij gaat bovendien veel langer mee.

Gezicht van de campagne is Olympisch turner Epke Zonderland. Hij is wekelijks in spotjes op de regionale zender Omrop Fryslân te zien en te horen. Ook schaatster- verslaggeefste r Wieteke Cramer is in de provincie actief. Tijdens de campagne die loopt van 4 maart tot 23 mei zijn wekelijks speciale 'Ik Stap Oer!'-boxen te winnen. Wieteke Cramer brengt een verrassingsbezoek aan één van de weekwinnaars. Hoofdprijs is een reis naar het WK Turnen in Londen dit jaar. De winnaar wordt aan het eind van de campagne bekend gemaakt.

De provincie Fryslân wil toonaangevend zijn op het gebied van duurzame toepassingen, zoals de introductie van elektrische scooters, boten en auto's op schone brandstoffen en zonne-energie. De ambitie is dat Fryslân in 2020 fossielvrij is, mede ondersteund door het honderdduizend voertuigenplan en woningenplan.

De campagne 'Ik Stap Oer!' is een initiatief van de provincie Fryslân en energiemaatschappij E.ON Benelux, in samenwerking met de Friese Milieu Federatie, Poiesz Supermarkten, Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân.