Rabobank Nederland


---

Coöperatieve banken dragen bij aan stabiliteit

4-3-2009 | Economisch

De markttoegang tot financiële diensten is sterk verbeterd. Is hiermee ook de belangrijkste functie van coöperatieve banken verdwenen? Die vraag stelt zich senior econoom Bouke de Vries. In het komende nummer van Coöperatie, tijdschrift van de Nationale Coöperatieve Raad, geeft hij ook de antwoorden.

De Vries beantwoordt ook een tweede vraag: heeft de 'onzichtbare hand' van het marktmechanisme nog steeds coöperatieve banken nodig om de andere banken scherp te houden? Sociale controle en de kennis van de lokale situatie verkleinden in het verleden de informatieasymmetrie tussen geldverstrekker en lener. Deze asymmetrie is ook vandaag de dag nog zeer belangrijk. Het is een van de oorzaken voor de grote verliezen op kredietportefeuilles. Bij deze producten is de band tussen klant en afnemer van de pakketjes doorbroken en zijn risico's verkeerd ingeschat en onvoldoende gemanaged. Het is tegen deze achtergrond een groot goed dat de coöperatie dichtbij de klanten staat. Als klanten in moeilijkheden zitten, kan de bank samen met hen naar oplossingen zoeken.

Scherp
Een coöperatieve bank onderscheidt zich anno 2009 primair met een sterke klantgerichtheid en met de inspraak van leden. Zij houden scherp in de gaten dat de belangen van de bank en die van henzelf op elkaar aansluiten. Veel genoemd, en volgens De Vries terecht, wordt ook dat coöperatieve banken bijdragen aan de stabiliteit van de financiële sector. Dit komt primair door hun stabiele inkomsten -veel retail, weinig investment banking-en een hoge kapitalisatie. In deze tijd van economische crisis een geruststellende gedachte.

Tegenwicht
Behalve de kredietcrisis liggen er nog meer uitdagingen voor de coöperatieve banken, schrijft de Rabo-econoom. De belangrijkste is de herstructurering van de lokale bankennetwerken en vergroting van ledenbetrokkenheid. Consolidatie in het netwerk, vernieuwing van de klantbediening en integratie van de kanalen zijn delen van het antwoord. De Europese coöperatieve banken experimenteren al met nieuwe formats voor ledenbijeenkomsten, houden online polls voor leden en ontwikkelen nieuwe ledenvoordelen.

Ten slotte vormen ervaringen uit Engeland met de omvorming van de building societies, met coöperatieve structuur, tot nv's in de jaren `90 een praktijkvoorbeeld van het belang van een krachtig tegenwicht. De klanten en de vroegere en toekomstige generaties van de leden van de societies zijn de dupe geworden van het winstbejag van speculanten en managers. De gebeurtenissen laten zien wat er kan gebeuren als een coöperatie verdwijnt, concludeert De Vries.

De coöperatieve banken hebben naar zijn mening anno '09 nog steeds een duidelijke functie. Het is een model dat de klant en de andere stakeholders van de bank centraal plaatst en waarbij leden invloed hebben op beslissingen. In de huidige marktomstandigheden waarbij de financiële markten -op onderdelen- wederom niet goed blijken te werken, biedt het een alternatief voor het aandeelhoudersmodel.

Over KEO en het NCR artikel
De afdeling Kennis en Economisch Onderzoek verzorgt een groot aantal studies op macro-economisch, regionaal en landenrisicogebied. KEO volgt, analyseert en voorspelt financiële en economische ontwikkelingen in Nederland en de wereld. Dit artikel is van de hand van Bouke de Vries, economisch onderzoeker bij Rabobank. Het stuk is een verkorte versie van een artikel van het maartnummer van Coöperatie, tijdschrift van de Nationale Coöperatieve Raad.
---

Contact