Glasvezel naast gamen ook goed voor onderwijs, zorg en energiesctor


Almerense conferentie `Light my Fibre': koper- of coaxkabelgebruikers verliezen het van online gamers op het glasvezelnetwerk

ALMERE, 20090302 -- Online gamers die via de kabel gamen, kunnen het wel schudden: tijdens de conferentie `Light my Fibre', glasvezel in de praktijk op 4 maart in de Schouwburg van Almere, wordt duidelijk dat gamers die gebruik maken van traditionele koper- of coaxkabels het verliezen van online gamers die op het glasvezelnetwerk zijn aangesloten. Tijdens de conferentie wordt niet alleen gekeken naar de voordelen van glasvezel voor gamers. Ook high speed toepassingen voor het onderwijs, de zorg en de energiesector staan centraal.

Impuls voor de economie
De bezoekers krijgen tijdens de conferentie een blik in de nabije toekomst, waarin het glasvezelnetwerk is gerealiseerd. In Almere is dat al in 2010. Almere is daarmee de eerste grote stad van Europa die volledig van een glasvezelnetwerk is voorzien. Dat biedt ongekende mogelijkheden voor de ontwikkeling en opschaling van nieuwe concepten en diensten. De aanleg van glasvezel is bovendien een belangrijke impuls voor de economie, in een tijd van recessie en financiële crisis. Alleen al in Almere levert de aanleg van het glasvezelnetwerk 270 arbeidsplaatsen op gedurende 3 jaar. Bovendien zorgt de ontwikkeling van nieuwe diensten voor extra werkgelegenheid op lange termijn.

`It's all about speed'
Bij gaming draait alles om snelheid. In fracties van seconden wordt beslist wie de winnaar is en wie de verliezer. De snelheid van de processor en de reactiesnelheid van de gamer bepalen in grote mate het succes. Door de explosieve groei van online gaming komt daar echter een derde factor bij: De snelheid van de internetverbinding. Glasvezel is vele malen sneller dan traditionele verbindingen als ADSL of coax.
Niet alleen gamers profiteren van snelle verbindingen. Ook in de zorg en in het onderwijs wordt steeds meer data getransporteerd. Met name het versturen van kwalitatief hoge videobeelden stelt hoge eisen aan het netwerk. Het tijdrovende inladen van filmpjes (bufferen) behoort straks tot het verleden; beelden worden realtime uitgezonden, waardoor de arts op afstand een diagnose kan stellen in overleg met de huisarts of de docent op afstand leerlingen kan begeleiden.

`Light my Fibre'
De conferentie wordt aangeboden door stichting Almere Kennisstad. Bekende sprekers op de conferentie zijn onder andere Ad Scheepbouwer (KPN), Gerard Dielessen (NOS) en Diogo Vasconcelos (Cisco). 's Middags ervaren de bezoekers in workshops welke toepassingen `state of the art' zijn voor de sectoren onderwijs, zorg, gaming/ creatieve industrie en energie. Voor iedere sector wordt gedemonstreerd wat de meerwaarde van glasvezel is.