Nieuwe selectiemethode verlaagt personeelsverloop met 20%


HEEMSTEDE, 20090304 -- Het personeelsverloop bij uitzendbureaus is traditioneel groot; 40% per jaar is geen uitzondering. Creyf's uitzendbureau en organisatieadviesbureau HFM hebben een nieuwe methode ontwikkeld om verloop te bestrijden. Recent onderzoek van HFM bij Creyf's laat zien dat deze methode een verloopreductie van 20% mogelijk maakt.

De methode is vernieuwend omdat hij zich niet primair richt op het behoud van bestaand personeel, maar op de instroom van nieuw personeel. Uitgangspunt: als je weet wat kenmerkend is voor de intercedent die na korte tijd vertrekt, dan kun je daar bij de selectie rekening mee houden en zo het verloop omlaag brengen.

HFM heeft bij een representatieve steekproef van intercedenten van Creyf's onderzocht welke individuele factoren voorspellend zijn voor verloop en welke voor een succesvol functioneren. Sommige persoonskenmerken bleken samen te hangen met een snel vertrek bij Creyf's. Verloop is dus te voorspellen en kan voorkomen worden. Ook succes is te voorspellen uit specifieke persoonskenmerken.

HFM heeft deze bewezen risico- en succesfactoren vertaald in een online, geautomatiseerd selectieinstrument dat het verlooprisico en de succespotentie van een sollicitant meet. Dankzij dit op maat gemaakte selectieinstrument neemt Creyf's nu intercedenten aan die voor langere tijd trouw blijven aan de organisatie en die succesvol zijn in hun werk. Vervolgonderzoek op basis van exit-data toont aan dat hierdoor een verloopreductie van 20% mogelijk is.