Gemeente Appingedam

Beëdiging nieuwe burgemeester op âburgemeesterssteenâ

De raad van Appingedam wil een oude traditie nieuw leven inblazen: de nieuwe burgemeester van Appingedam, mevrouw H.K. Pot, zal op woensdag 4 maart om 14.00 uur worden beëdigd op de âburgemeesterssteenâ.

Deze steen, die zich in het Museum Stad Appingedam bevindt, wordt voor de gelegenheid verplaatst naar het kerkplein bij het raadhuis. Daar zal de Commissaris van de Koningin, de heer Max van den Berg, de beëdigingshandeling verichten in een bijzondere raadsvergadering, die dus deels buiten plaatsvindt.

In de 16^e en 17^e eeuw was de âaanzweringâ ( beëdiging) van de z.g. eedgenoten (redgers en een borgemeisteren) in de stad Appingedam een openbare aangelegenheid. In verschillende oorkondes van 1595 ,1617 en 1623 is sprake van dergelijke aanzweringen of beëdigingen.

Er bestaat zelfs een schriftelijke oproep aan de inwoners van de Fivelstad uit 1623 om aanwezig te zijn bij een dergelijke beëdiging.

Deze aanzweringen of beëdigingen gebeurden op die plaats in de stad waar openbaar en kerkelijk bestuur dicht bij elkaar kwamen, d.w.z. in de Wijkstraat, ter hoogte van de Nieuwe Kerkstraat , het kerkhof (huidige kerkplein-oostzijde) en het roester.

Het roester of rooster lag tussen het kerkhof en de Wijkstraat en had een symbolische betekenis om de kwade geesten van het kerkhof te weren.

De kandidaat-bestuurders legden vervolgens de eed af op de z.g. burgemeesterssteen.

Deze steen is in 1833 tijdens werkzaamheden in de Wijkstraat opgegraven en door de gemeente Appingedam geschonken aan het museum.

De burgemeesterssteen maakt deel uit van de vaste collectie over de geschiedenis van Appingedam. Het museum toonde zich bereid medewerking te verlenen, ook wat betreft het verstrekken van historische informatie.

De laatste burgemeester van Appingedam die de eed op deze steen heeft afgelegd was burgemeester Jonkers. Dat gebeurde in 1990.

Met het in ere herstellen van deze traditie wordt de beëdiging van de burgemeester weer een echte openbare gebeurtenis. De raad wil dan ook de inwoners van Appingedam oproepen getuige te zijn van dit unieke moment.

Gewijzigd op: 02-03-2009