Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 2 maart 2009

Wonen onder de Bomen schenkt bomen aan Eendenkooi 't Zand en Wildrijk

Wonen onder de Bomen, de actieve natuurclub uit Schoorl, stopt met haar werk. Zo'n 35 jaar werden in en rond Schoorl excursies gegeven, natuurcursussen georganiseerd en natuur beschermd. Van het geld dat nog in kas zat, zijn bomen gekocht die woensdag 4 maart worden geschonken aan Landschap Noord-Holland. Het gaat om hoogstamfruitbomen voor Eendenkooi 't Zand en landgoedbomen voor het Wildrijk.

Piet Winder wilde graag stoppen als voorzitter van Wonen onder de Bomen. Ook andere bestuursleden vonden het tijd worden om op te stappen. Omdat er geen opvolgers voor hen te vinden waren, werd besloten Wonen onder de Bomen op te heffen. Van het geld dat nog in kas zat, kreeg Staatsbosbeheer al een zitbank. Die staat in de Schoorlse duinen op een plek waar leden van Wonen onder de Bomen regelmatig de heide onderhielden.

Eendenkooi 't Zand wordt verrijkt met enkele hoogstam peren- en appelbomen. Ze passen goed op het erf van de eendenkooi waar een moestuin is en een kippenhok staat. Woensdag 4 maart om 14.00 uur worden de bomen in aanwezigheid van het bestuur van Wonen onder de Bomen geplant. Voor het Wildrijk zijn bomen gevonden die passen in het landgoedkarakter: moerbei, valse christusdoorn, rode beuk, mispel, tulpenboom en walnoot. Ze worden neergezet op plekken waar zieke iepen geveld moesten worden.

Landschap Noord-Holland is bijzonder blij met de bomen. Omdat de pot van Wonen onder de Bomen nog niet leeg was, krijgt het Landschap nog een verrekijker voor Natuurinformatiecentrum Balgzand ('t Kuitje). Dan is het geld echt op.