Vereniging Milieudefensie


Discussieavond IJmeer op IJburg

Amsterdam, 27 februari 2009 -- In het IJburg College vindt op 4 maart a.s. een discussieavond over het IJmeer plaats. Het IJmeer wordt bedreigd door woningbouw vanuit Almere en de komst van een bovengrondse verbinding dwars door het IJmeer. IJburg raakt op die manier het mooie weidse uitzicht kwijt. Belangrijk voor IJburg is zeker dat een eventuele brug op IJburg zou "aanlanden".

Milieudefensie voert campagne voor het behoud van een open IJmeer. Het IJmeer is van groot landschappelijk en ecologisch belang. Verstedelijking ervan is ongewenst. Het is temeer onnodig omdat er goede alternatieven zijn voor bebouwing binnendijks en om de bestaande openbaar vervoerverbinding te verbeteren. Het kabinet neemt dit najaar hierover een standpunt in. Na activiteiten in Muiden, Muiderberg en Weesp is nu IJburg aan de beurt. Op 14 februari jl. vond er op Valentijnsdag de onthulling van een actiebord plaats en gingen bewoners op de foto met het IJmeer. Op deze wijze toonden zij hun liefde voor het IJmeer.

Onderdeel van de campagne is het debat op 4 maart. Op deze avond gaan burgers met politici aan de hand van stellingen met elkaar in debat. Deelnemers o.a.:

- Dennis Straat (stadsdeelwethouder Zeeburg)
- Hetti Willemse (PvdA-raadslid Amsterdam)
- Laurens Ivens (SP-raadslid Amsterdam)
- Klaas Breunissen (campagneleider Milieudefensie) Het doel van de avond is te komen tot een Eis van IJburg waarin de aanwezigen aan alle besluitvormers op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau duidelijk maken wat zij van de bedreiging van het IJmeer vinden.

Wat: discussieavond over de bedreiging van het IJmeer Waar: IJburg College; Frans Zieglerstraat 201, Amsterdam-IJburg Wanneer: 4 maart 2009 Tijdstip: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)