Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans opent Studium Generale

04 mrt 2009 | Frans Timmermans opende gisteravond in Maastricht de serie lezingen Studium Generale die door het ministerie van Buitenlandse Zaken is aangeboden aan de Universiteiten Maastricht en Leiden.

Voor een volle aula, een sfeervolle voormalige kerk, gaf Timmermans een gloedvol betoog over waarom Europa de beste uitgangspositie heeft om de crises die de wereld momenteel in hun greep hebben te overwinnen: 'Als Nederlanders en Europeanen met iets meer geloof in eigen kunnen kijken naar hoe Europa is georganiseerd, zien ze dat we niet met angst maar met zelfvertrouwen de uitdagingen kunnen aangaan. Mits we samenwerken is Europa ten opzichte van de rest van de wereld het best in staat de economie te herstructureren en daarmee voorop te lopen voor een duurzame toekomst voor onze kinderen.'

De uiteenlopende vragen tijdens de discussie van het overwegend jonge publiek toonden dat er genuanceerd over Europa en de rol van Nederland wordt nagedacht: 'Zowel zorgen als optimisme over Europa leven bij de jongere generatie. Idealisme is er gelukkig vol op, maar de jongere generatie formuleert die idealen in een andere taal dan de huidige generatie denkers die vaak in structuren houvast zoeken voor oplossingen. Terwijl jongeren vanuit het resultaat redeneren. Die nieuwe taal begrijpen is een uitdaging voor de huidige generatie politici.' Aldus Frans Timmermans.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl