Gemeente Helden

Floriade en seizoenswerkers: VVD speelt oppositierol met verve

Soms is het lastig uit te leggen wat de gewone burger met sommige onderwerpen aanmoet. Maar vorige week besprak de raad een hele reeks buitengewoon concrete punten: overlast door jongeren, parkeren in Panningen, huisvesting van seizoensarbeiders en extra belastinggeld naar de Floriade. Met ditmaal veelal de VVD als luis in de pels van het college.

De huisvesting van seizoensarbeiders kwam aan de orde bij de bespreking van de nieuwe regels die de Peel en Maasgemeenten hiervoor hebben opgesteld. De regels geven aan wat wel en niet mag (geen stacaravans b.v.), schrijven voor dat de huisvesting op orde moet zijn (ruim genoeg, sanitaire voorzieningen, brandveilig enz.) en dat de omgeving er geen last van mag hebben. Wethouder Peter Fleuren (CDA) rekende de raadsleden voor dat de regio mogelijk voor meer dan tweeduizend Oost-Europese seizoenswerkers woonruimte moet vinden. Alle partijen zien dan ook de noodzaak van goede regelgeving.

Gedoogcultuur

Maar volgens VVD-fractievoorzitter Hans Derks zijn de nu opgestelde regels veel te gedetailleerd en zijn ze niet, of alleen tegen zeer hoge kosten, te handhaven. Derks vindt ook dat de vele uitzonderingsmogelijkheden zullen leiden tot veel discussies met ondernemers en tot het ontstaan van een gedoogcultuur. Hij pleitte voor simpelere en beter controleerbare regels, dat is ook beter voor ondernemers.

Veel steun kreeg hij niet. Volgens CDAer John Verhoijsen zijn de meeste regels al bestaand beleid, en hoeveel discussie is daarover geweest? Wethouder Fleuren steunde Verhoijsen en zei dat er nu ook al probleemloos tal van controles plaatsvinden. Nieuw zijn alleen de regels over huisvesting in de woonkernen, aldus Fleuren.

Afgesproken werd dat raadsleden die dat willen met betrokken ambtenaren om tafel gaan zitten om duidelijk te krijgen of de regeldruk nu wél of niét toeneemt. Een definitief besluit over de huisvestingsregels voor seizoensarbeiders volgt in een gezamenlijke raadvergadering van de vier Peel en Maasgemeenten.

Ongerustheid over Floriade

Niet voor het eerst klonk in de raad ongerustheid over de voortgang van de Floriade. Aanleiding deze keer was een min of meer formeel agendapunt rond de grondexploitatie van Venlo Greenpark, het terrein waar de Floriade in 2012 moet plaatsvinden. Weer was het Hans Derks die de kat de bel aanbond: De bouwstart zou nu heel dichtbij moeten zijn, maar ik hoor alleen maar over praten, plannen en onderhandelingen. Er is nog niets concreet. Hoe kunnen we de financiële risicos van de gemeente afkaderen?

Verantwoordelijk wethouder Fleuren zei Derks zorgen te delen en kwam met een verrassing: Misschien moeten de betrokken gemeenten samen met de provincie en private partijen wel onorthodoxe maatregelen nemen: zélf investeren om te zorgen dat die Floriadegebouwen er komen. Dat zou een voortgang zijn van gigantische betekenis. De vraag is: wat durven wij als overheid, hebben wij het lef om zelf ervoor te gaan?

Derks reageerde als door een wesp gestoken: Het zou van de dolle zijn om met belastinggeld van onze inwoners dit project te financieren, met alle risicos van dien. De VVD is daar bij voorbaat al tegen! De rest van de raad maakte zich minder druk. CDAer Peter Nouwen zei eventuele voorstellen af te wachten, wat Fleuren een heel terechte opmerking vond.

Hangjongeren

De jongeren en de parkeerproblematiek kwamen in het begin van de vergadering aan de orde, tijdens het vragenuurtje. CDAer Mat Kersten wilde meer weten over de aanpak van overlast door hangjongeren bij de bibliotheek, en met name of er wel afdoende wordt opgetreden. Jeugdwethouder Raf Janssen (PvdA/GroenLinks) schetste de strategie van de gemeente, die eruit bestaat de rotte appels te scheiden van de belhamels. Sinds kort hangt er een bewakingscamera bij de bieb, die de kans vergroot dat plegers van vernielingen daadwerkelijk betrapt en aangepakt kunnen worden. Voor de anderen wil de gemeente een ontmoetingsplek creëren met toezicht en regels, want we moeten ook een alternatief hebben als we ze wegjagen, vindt Janssen. Kersten bleef zijn twijfels houden: Met alle respect, dit komt me een beetje mild over. We hebben dit al acht maanden laten gebeuren. U moet mildheid en wijsheid niet door elkaar halen repliceerde Raf Janssen: We treden met harde hand op tegen wie dat verdient.

Parkeren

IH82 wilde in het vragenuurtje van wethouder Rinus Janssen (CDA) weten waar de plannen blijven om iets te doen aan de parkeerdruk in het centrum van Panningen. De partij zegt hierover veel klachten van burgers te krijgen. Wethouder Janssen nam de gelegenheid te baat om (niet voor het eerst) te wijzen op het parkeergedrag van nogal wat winkelend publiek: Het blijkt dat een loopafstand van 200 meter voor veel mensen geen optie is. Te veel mensen willen hun auto voor de deur van de winkel parkeren. De parkeerplaatsen net búiten het centrum in b.v. de Bernhardstraat zijn nooit 100% bezet. Als er niets verandert aan het parkeergedrag zijn de problemen in het centrum volgens Janssen alleen op te lossen door een andere investering, op termijn wellicht een parkeergarage.

17-2-2009 11:53