Gemeente Best

Best Informatief, week 10 - 2009

In Best Informatief week 10 2009:

Column wethouder Mari Vervaart
Drie vragen over teveel betaald voorschot Brabant Water Waarover vergadert de gemeenteraad
Presidium gemeenteraad
14 maart: rampenoefening spoortunnel
19 maart gemeentehuis in ochtend gesloten
Omleiding tussen Eindhoven en Best

En verder:
Actie Win een fiets
Bekijk de actuele evenementenkalender.

Column

Duurzaamheid in de Bestse bossen
De gemeente Best bezit bijna 300 hectare bos. Het overgrote deel hiervan is al rond 1920 aangeplant. Oorspronkelijk was dit 'productiebos': de jaarlijkse houtopbrengst bedroeg ongeveer 2300 m3. Dit hout was bedoeld voor de mijnbouw en na de sluiting van de Nederlandse mijnen ging de opbrengst naar onder andere de papierindustrie. Tegenwoordig speelt het bos, naast de houtproductie, ook een belangrijke rol bij recreatie, natuurbeleving en cultuurhistorie. Dit hebben we ook vastgelegd in het bosbeleidsplan 2003-2008.

In 2009 willen we ons opnieuw beraden over de toekomst van de Bestse bossen. Aanleiding hiervoor is de duidelijke vraag vanuit de maatschappij naar duurzaamheid. Daarom werken op dit moment aan een voorstel om tot een verbeterd beheer van onze bossen te komen. Hierbij gaat (naast recreatie, natuurwaarde, houtopbrengst en kosten) ook duurzaamheid een belangrijke rol vervullen. Ook gaan we het bos bekijken als leverancier van biomassa ten behoeve van energie-opwekking. In Best houden zich al groepen bezig met de genoemde onderwerpen. Natuurlijk zullen we hen bij de ontwikkeling van het bosbeleid betrekken!

Mari Vervaart, Wethouder
foto wethouder Vervaart

Drie vragen over teveel betaald voorschot Brabant Water Begin december 2008 hebben de inwoners van Best van Brabant Water een acceptgiro ontvangen. Hierop stond het voorschot voor het waterverbruik, waterschapslasten gemeentelijke en provinciale heffingen. Dit voorschot had betrekking op de periode december, januari en februari. Per 1 januari 2009 betaalt u de gemeentelijke heffingen echter rechtstreeks aan de gemeente. Brabant Water heeft voor deze periode het voorschot niet aangepast voor de gemeentelijke heffingen.

Dit betekent dat u twee maanden teveel aan voorschotten (in totaal EUR 62,66) heeft betaald aan Brabant Water. Brabant Water betaalt u dit bedrag bij de eindafrekening (eind juni 2009) terug.

Eind februari ontving u van ons de belastingaanslag 2009. Indien u niet heeft gekozen voor automatische incasso, dan treft u bij deze aanslag twee acceptgiro's aan. Hiermede kunt u de belastingaanslag in twee termijnen betalen. De eerste termijn vervalt per 31 maart 2009 en de tweede per 31 mei 2009.


1. Kan ik het teveel betaalde voorschot zelf verrekenen? Wij begrijpen dat het voor u vervelend kan zijn, dat u pas eind juni uw teveel betaalde bedrag terug krijgt. Daarom geven wij u de gelegenheid van de volgende regeling gebruik te maken:


· U houdt EUR 62,66 in bij betaling van de eerste termijn op 31 maart;

èn


· U stelt de betaling van de tweede termijn uit tot 30 juni 2009. U betaalt dan de tweede termijn plus

EUR 62,66 (dit bedrag ontvangt u ook eind juni van Brabant Water terug).


2. Wat doe ik als ik van automatische incasso gebruik maak?

Maakt u gebruik van automatische incasso en heeft u het groene kaartje al ingestuurd? Dan kunt u helaas geen gebruik maken van de speciale regeling. U krijgt eind juni van Brabant Water het teveel betaalde voorschot retour.


3. Ik heb nog steeds vragen. Waar kan ik terecht?

Wanneer u na het lezen van dit artikel en de brief die u heeft ontvangen nog vragen heeft, neemt u dan contact op met medewerkers van ons informatiecentrum. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer (0499) 360 911.

Logo gemeenteraad

Waarover vergadert de gemeenteraad?
Op het Raadsplein, het onderdeel van de gemeenteraad op de website van de gemeente Best, vindt u alle informatie van en over de gemeenteraad. Nieuws, achtergronden en data van vergaderingen kunt u hier raadplegen en natuurlijk heeft u ook de mogelijkheid om in contact te komen met de gemeenteraad. Wilt u weten waarover de raad vergadert of wat er besloten is in een eerdere vergadering? Kijkt u dan bij de vergaderingen van de gemeenteraad op het raadsplein.

Presidium gemeenteraad

Het presidium van de gemeenteraad is verantwoordelijk voor:
- bewaking van de planning van de raad en zijn commissies, waaronder het voorlopig vaststellen van de agenda's van de raadsavonden, commissievergaderingen en raadsvergaderingen

- aanbevelingen te doen aan de raad inzake de organisatie van de werkzaamheden van de raad en van zijn commissies.

De eerstvolgende openbare vergaderingen van het presidium vinden plaats op:

- 11 maart

- 25 maart

De vergaderingen beginnen om 8.30 uur en vinden plaats in de Mosselaar op de eerste verdieping van het gemeentehuis. De agenda van het presidium kunt u vanaf de maandag voorafgaand aan de vergadering raadplegen via het raadsplein.

foto oefening brandweer

Rampenoefening spoortunnel 14 maart
Op zaterdag 14 maart a.s. vindt er een grootschalige oefening van de hulpdiensten (o.a. brandweer, geneeskundige hulpverlening, politie, ProRail) en de gemeente plaats in de spoortunnel in Best. De oefening duurt van 11.00 tot 14.00 uur. In totaal nemen ongeveer 200 hulpverleners, ruim 50 oefenleiders en 200 figuranten deel aan de oefening.

Waarom oefenen?

De oefening is bedoeld om voorbereid te zijn op incidenten die zich kunnen voordoen op het spoor en specifiek in de spoortunnel. Het algemene doel van de oefening is om de hulpdiensten en andere betrokkenen inzicht te verschaffen in de specifieke aspecten tijdens een grootschalig treinincident in en rondom de spoortunnel in Best.

Daarnaast willen de hulpdiensten en de gemeente:


· De samenwerking tussen de verschillende onderdelen van de rampen-bestrijdingsorganisatie, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen bevorderen.


· Inzicht krijgen in elkaars taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

De oefening wordt dus gehouden, omdat alle hulpdiensten goed voorbereid willen zijn op het moment dat er echt iets gebeurt. Alle betrokken organisaties hebben afgesproken om iedere drie jaar samen te oefenen.

Hoe is de opzet van de oefening?

In een intercity die vanuit Eindhoven is vertrokken met eindbestemming Schiphol ontstaat brand. In de trein bevindt zich een groot aantal vakantiegangers op weg naar hun vakantiebestemming. Een junkachtig persoon sticht met een aansteker op verschillende plaatsen brandjes. De machinist wordt door een brandje achter zijn ruimte verrast en probeert een noodstop te maken voordat hij de spoortunnel van Best inrijdt. Dit lukt hem echter niet en de intercity komt tot stilstand bij één van de perrons. Aan de andere zijde van dit perron staat op dat moment de stoptrein van Boxtel naar Eindhoven. Passagiers in deze trein zien dat de intercity in brand staat. Een aantal van hen rent over het perron om hulp te verlenen. Er kan niet worden voorkomen dat de brand uitslaat. De achterop komende stoptrein ziet te laat dat de tunnel vol rook staat, maakt een noodstop en komt eveneens in de tunnel tot stilstand. De rook en de stilstaande treinen maken het overige treinverkeer onmogelijk. Er is sprake van een groot aantal slachtoffers. Alle treinreizigers proberen in paniek de treinen, de spoortunnel en het gebouw te verlaten.

Voorgaande omschrijving lijkt veel op een scenario van een spannende actiefilm! Het is dan ook een grootschalige en zeer realistische oefening, waarbij ook het vluchtgedrag van de treinreizigers wordt bekeken. Er zijn ongeveer 200 betrokkenen, onder wie zich zogenaamde Lotusslachtoffers en toneelspelers, om het oefenen voor de hulpdiensten zo echt mogelijk te laten zijn.

Op afstand kijken mag!
Omstreeks 11.00 uur wordt het startsein gegeven voor de grootschalige oefening. De organisatie verwacht `ramptoeristen'. Zij worden door publieksvoorlichters geïnformeerd over datgene wat zich afspeelt in de tunnel en op het tunneldak. Het is niet mogelijk om deze toeschouwers toegang tot het terrein te geven. Zij zouden de hulpverleners en andere deelnemers aan de oefening kunnen hinderen. Wanneer er echt een incident zou gebeuren, dan wordt het rampterrein ook voor het publiek afgesloten. Het realiseren van afzettingen maakt op 14 maart onderdeel uit van de oefening voor de eenheden van de politie. Politie en hulpverleners zullen daarnaast ook instructies geven aan de aanwezige toeschouwers.

Vanaf een afstand kan het publiek wel het aan- en afrijden van de hulpverleningsvoertuigen (ambulances, brandweervoertuigen, politie) volgen. Dus: u kunt bij een spectaculaire oefening zijn, maar wel vanaf een afstandje!

Verkeersmaatregelen in omgeving spoortunnel
Om alle deelnemers aan de oefening ongestoord en realistisch te laten oefenen wordt het spoortunneldek tussen de Hoofdstraat/Oirschotseweg en de Stationsstraat/Molenstraat voor al het publiek afgezet. Daarnaast wordt de route naar de spoortunnel vrijgehouden voor hulpverleningsvoertuigen. Dit betekent dat de Stationsstraat wordt afgesloten voor al het verkeer vanaf de Willem de Zwijgerweg en de Molenstraat, en vanaf de zijstraten (De Leeuwerikstraat, Leemkuilen). Tot slot wordt de Spoorstraat deels afgezet. Het betreft het gedeelte vanaf de Oirschotseweg tot aan de Koningin Emmalaan.

De winkels/ondernemers (o.a. Boerenbond, Biobest, Knooppunt Café, makelaardij Van der Heijden) nabij de spoortunnel zijn gewoon bereikbaar! De verkeersmaatregelen gelden vanaf ongeveer 11.00 uur tot uiterlijk 14.30 uur.

Gevolgen voor het treinverkeer

ProRail en NS Reizigers onderschrijven het nut en de noodzaak van de oefening in de spoortunnel en nemen hier ook aan deel. Zij willen de overlast voor klanten natuurlijk zo veel mogelijk beperkt houden. De treinen Eindhoven en Boxtel kunnen op zaterdag 14 maart echter niet rijden tussen 11.00 en 14.00 uur. NS Reizigers zet bussen in. Deze vertrekken vanaf de bushalte aan de Spoorstraat (ter hoogte van `Knooppunt Café'). De bussen van de NS en Hermes, en de hulpverleningsvoertuigen kunnen wel gebruik maken van de Spoorstraat. Treinkaartjes zijn op de normale manier verkrijgbaar in het NS-station.

19 maart gemeentehuis in ochtend gesloten

Op 19 maart is het gemeentehuis in de ochtend gesloten vanwege een bijeenkomst voor het gehele personeel. Uiteraard kunt u voor de middag gewoon een afspraak maken.
Foto gemeentehuis Best

Werkzaamheden Boschdijk - Marathonloop Omleiding tussen Eindhoven en Best

Van begin maart tot eind mei 2009 vinden wegwerkzaamheden plaats aan de Boschdijk en het kruispunt met de Marathonloop - Anthony Fokkerweg. Het wegdek van de Boschdijk ter hoogte van de Grote Beek wordt vernieuwd. Daarnaast krijgt de Marathonloop een dubbele rechtdoorstrook richting de Anthony Fokkerweg en een nieuwe afslag linksaf de Boschdijk op.

Het wegdek van de Boschdijk ter hoogte van de Grote Beek wordt al jaren intensief gebruikt en is aan vernieuwing toe. De Marathonloop staat rond de ochtend- en avondspits op dit moment nog te vaak vol met auto's ter hoogte van de verkeerslichten bij het kruispunt met de Boschdijk. Om dit tegen te gaan krijgt de Marathonloop een dubbele rechtdoorstrook richting de Anthony Fokkerweg en een nieuwe afslag linksaf de Boschdijk op richting het centrum. De veranderingen zorgen uiteindelijk voor een betere doorstroming van het verkeer.

De gemeente Eindhoven adviseert om zo mogelijk een alternatieve route te kiezen tijdens de duur van de wegwerkzaamheden. Wilt u meer informatie over deze werkzaamheden? Kijkt u dan de website bereikbaar.eindhoven.nl.

Win een fiets!
Op zaterdag 7 maart houdt de markt een speciale actie: win een fiets!

Hoe maakt u kans?

Voor elke EUR 2,50 die u per aankoop op de weekmarkt besteedt, ontvangt u een actiebon. Vul deze in en deponeer hem daarna in de stembus die bij de kiosk staat.

Ook in het winkelcentrum ontvangt u op zaterdag 7 maart bij elke EUR
2,50 die u besteedt een actiebon.

Deze bon kunt u, na invulling, ook in een stembus deponeren: die staat bij Hoofdstraat 5 (de sigarenshop).

De te winnen fietsen staan bij de kiosk opgesteld. Er is één dames- en één herenfiets te winnen.

Per stembus wordt één winnaar getrokken. De winnaars worden door de organisatie benaderd en zij kunnen op 14 maart om 12.00 uur tijdens de weekmarkt de fietsen ophalen. De winnaars mogen onderling bepalen wie welke fiets wint.