Wageningen Universiteit en Researchcentrum veilige delta gepubliceerd Kennisagenda voor veilige delta gepubliceerd

3 mrt 2009

Onderdeel: Alterra

Op 3 maart hebben negen kennisinstituten het rapport 'Samen werken met kennis' aangeboden aan staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat. In het rapport gaan ze in op de kennisvragen die volgen op de aanbevelingen van de Deltacommissie. Het rapport is hiermee een kennisagenda voor de ontwikkeling van de waterveiligheid en de zoetwatervoorziening voor het Nederlandse deltagebied.

Voor elk van de twaalf aanbevelingen - van het Nederlandse veiligheidsniveau tot aan de bestuurlijke, juridische en financiële consequenties van de Deltacommissie-maatregelen â hebben de kennisinstituten kennisvragen en onderzoeksthemaâs geformuleerd. De instituten die het rapport hebben opgesteld zijn Alterra Wageningen UR, Deltares, Imares Wageningen UR, Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut, KWR Watercycle Research Institute, Technische Universiteit Delft, TNO, Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit.

De kennisinstituten opereren onder de naam âInitiatief kennis voor een veilige deltaâ. Ze zijn van mening dat kennisontwikkeling cruciaal is voor de realisatie van de aanbevolen Deltacommissie-maatregelen. De gevolgen van de maatregelen zijn groot en nog met onzekerheden omgeven. Zo is de kennis over de snelheid waarmee het klimaat verandert - essentieel voor de timing van de maatregelen - en de exacte omvang van de gevolgen nog steeds beperkt. Daarnaast zullen de maatregelen door hun omvang en lange doorlooptijd grote invloed hebben op het beleid. De kennisinstituten bieden hun expertise aan en stellen voor om hun onderzoek zo te programmeren dat de benodigde kennis op het juiste moment beschikbaar komt.Â

Deze op de Commissie Veerman gerichte kennisagenda wordt in 2009 ingepast in de bredere kennis- en innovatieagenda die eind december door de Ministerraad is vastgesteld als onderdeel van het Concept Nationaal Waterplan. Bij de definitieve vaststelling eind 2009 worden de voorstellen van âInitiatief kennis voor een veilige deltaâ in het Nationale Waterplan zoveel mogelijk geïntegreerd, onder regie van het Kennisplatform Water en de Raad voor Deltaonderzoek.

Het initiatief bestaat vooralsnog uit negen instituten maar andere kennisinstituten worden nadrukkelijk uitgenodigd zich aan te sluiten.

Â

Contact
ir. K.H. (Kaj) van de Sandt
kaj.vandesandt@wur.nl
06 26980936 / 0317 48 30 15

ing. G.J. (Bert) Jansen
0317 48 50 53
bert3.Jansen@wur.nl